Presedan zbog skandala: švedska akademija potvrdila da neće dodijeliti Nobela za književnost

nobel za književnost
Švedska akademija, koja bira dobitnike Nobelove nagrade, objavila je kako zbog optužbi za seksualno zlostavljanje nagrada za kniževnost ove godine ipak neće biti dodijeljena. Zbog ovakve će odluke sljedeće godine biti proglašena dva dobitnika, piše abc news.

Razlog otkazivanja dodjele Nobelove nagrade za književnost je skandal sa seksualnim zlostavljanjem za koje je optužen poznati francusko-švedski fotograf Jean-Claude Arnault, ujedno suprug pjesnikinje Katarine Frostenson, jedne od članica akademije.

Arnaulta je za zlostavljanje optužilo 18 žena koje je navodno seksualno zlostavljao u periodu od 20 godina. Zlostavljanja su se navodno događala u prostorima u vlasništvu Švedske akademije u Švedskoj i Parizu.

Kolege iz žirija su Katarinu Frostenson pozvale da odstupi iz članstva u akademiji. Kako ona to nije učinila, odstupili su oni. Frostensen je nedavno suspendirana, no dotad je već odstupilo šest članova Švedske akademije, uključujući tajnicu Saru Danius, prvu ženu na toj poziciji od osnivanja ove ustanove 1786. godine.

Švedska akademija, inače, ima 18 članova koji se biraju doživotno, a dobrovoljni odlazak Sare Danius mnoge je razbjesnio.