Premještanje ambasade u Jerusalem imalo bi nesagledive posljedice

trump
Iako je najavio mnoge stvari, koje, realno, tjeraju strah u kosti, vjerojatno najalarmantnija od svih je najava da će ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva premjestiti u Jerusalem.

Trump nije prvi predsjednik koji je to obećavao tijekom svoje predizborne kampanje. Prije njega to su najavljivali Bil Clinton i George W. Bush, ali nijedan obećanje nije ispunio. Međutim, od Trumpa je za očekivati neočekivano.

Odvjetnik David Friedman je Trumpov kandidat za ambasadora SAD u Izraelu, a kako je Friedman zakleti cionista, nije teško pretpostaviti kakva će biti politika Trumpovog ureda prema Izraelu.

Friedman snažno podržava agresivne aktivnosti zadržavanja teritorija i kategorično se protivi soluciji od dvije države, iako, kao i većina takvih zagovaratelja, vrlo brižno izbjegava izreći koja bi to vrsta političkog rješenja bila prikladna, piše Telegram.

To je vjerovatno zato što njegova vizija u sebi sadrži nešto što je neizgovorivo u normalnoj diplomatiji - neprekinuti apartheid sistem u "velikom Izraelu" koji kontroliše najveći dio okupiranih teritorija zemlje bez da preuzima odgovornost za njihovu populaciju.

Ipak, premještanje ambasade SAD u Jerusalem daleko više bi naštetilo samom Izraelu, jer bi to, gotovo pa sigurno, pokrenulo val nasilja na okupiranim teritorijama, a Amerika bi na taj način prekršila međunarodno pravo i sporazume.

Naime, zbog jednoglasne međunarodne suglasnosti vezano uz poseban status Jeruzalema, niti jedna ambasada u Izraelu nije smještena u Jeruzalemu, i gotovo sva se nalaze u Tel Avivu.

To pravilo je uvijek vrijedilo za SAD i ostale glavne međunarodne sile, iako su 24 države su nekada imale ambasade blizu i u zapadnom Jeruzalemu. No, nakon što je Izrael izveo aneksiju ovog okupiranog teritorija, a Vijeće sigurnosti UN-a istaknulo kako je to "neprihvatljivo zauzimanje teritorija ratom", ambasade tih država su premještene.

Jerusalem je sveti grad za muslimane, kršćane i Židove, pa je samim tim poseban u svakom pogledu.

Ukoliko bi Trump zaista premjestio ambasadu u Jerusalem, indirektno bi potvrdio izraelsku vlast nad tim gradom, što bi izazvalo nesagledive posljedice u arapskom svijetu ali i kompletnoj planeti, koje u ovom trenutku niko ne može predvidjeti.