Poznati organizatori i egzekutor ubojstva Slavka Ćuruvije, nalogodavac još u sjeni

ubojstvo, Dnevni telegraf, Evropljanin, Rade Marković, Slavko Ćuruvija
Nakon 15 godina razotkriveno ubojstvo srpskog novinara.

Nakon skoro 15 godina od ubojstva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin", otkriveni su organizatori i izvršitelji tog zločina, izjavio je na izvanrednoj konferenciji za tisak srbijanski Specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević.

On je potvrdio da se uhićeni čelnici bivše službe Državne bezbjednosti Ratko Romić i Milan Radonjić sumnjiče da su u dogovoru s bivšim šefom DB-a Radetom Markovićem i pripadnikom posebne službe obezbjeđenja u toj službi Miroslavom Kurakom lišili života novinara Slavka Ćuruviju. Neposredni izvršioci su, prema osnovanim sumnjama, Miroslav Kurak i Ratko Romić.Prema riječima specijalnog tužitelja o tome je prošlog tjedna, bez uvjeta i dodatnih privilegija, svjedočio Milorad Ulemek Legija koji je iznio nove činjenice o Ćuruvijinoj likvidaciji 11. travnja 1999. godine.

"Ulemek je svjedok do kog smo došli i koji nam je detaljno govorio o svojim saznjanima a on je bio jedan od ključnih aktera u tom periodu", rekao je Radisavljević koji je najavio optužnice za mjesec ili dva.

Podsjetimo, Milorad Ulemek, bivši pukovnik DB-a, je na odsluženju zatvorske kazne od 40 godina zbog ubojstava premijera Zorana Đinđića i Ivana Stambolića. Prvi potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić rekao je novinarima da je, pored Ulemeka, još dvoje svjedoka, kojima nije naveo imena, potvrdilo priču dodajući da se "više nikada u Srbiji to neće ponoviti niti itko može proći nekažnjeno, te da više neće biti moguća zavjera šutnje".


Navodeći da je nalogodavac ubojstva Ćuruvije Radomir Marković, tužitelj je dodao da je motiv, po dosadašnjim saznanjima, bio politički, ali nije isključio da će se tijekom daljnje istrage doći i do "nekih, možda, osobnih motiva. Prema neslužbenim saznanjima, istraga neće stati na ova četiri imena kako bi se pred licem pravde našli svi organizatori ubojstva a u tijeku je, za javnost posebno značajno, prikupljanje dokaza da li je Rade Marković zapovjedio ubojstvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" po nalogu Mirjane Marković, predsjednice JUL-a i supruge Slobodana Miloševića.

Slavko Ćuruvija mučki je ubijen u centru Beograda u haustoru zgrade u kojoj je živio, u klasičnoj "sačekuši" na pravoslavni Uskrs 11. travnja 1999. godine za vrijeme NATO bombardiranja.

Zna se da su ga danima pratili pripadnici državne bezbjednosti na čije je čelo postavljen Radomir Marković samo sedam dana prije zločina, navodno, po želji Mirjane Marković kojoj se Ćuruvija zamjerio kritičkim tekstovima u "Dnevnom telegrafu". Ubojice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga "overile" pucnjem u glavu. S njim je tada bila njegova nevjenčana supruga, povjesničarka Branka Prpa.

novilist.hr