Poziv na molitvu za mir u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu zatražio i dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Ukrajinu koja je upozorila da će bilo kakva ruska vojna intervencija značiti rat i stavila oružane snage u najvišu borbenu pripravnost. Ruske snage učvrstile su svoj nadzor nad Krimom, a nemiri su se u subotu proširili na druge dijelove Ukrajine.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu Putinu da je Rusija narušila suverenitet Ukrajine slanjem vojnika na Krim i upozorio ga na posljedice, dok je Putin uzvratio da Moskva ima pravo zaštiti svoje interese i interese onih koji govore ruski u Ukrajini.

"Sjedinjene Države osuđuju rusku vojnu intervenciju u ukrajinski teritorij", rekla je Bijela kuća u priopćenju ističući ono o čemu je bilo govora u 90-minutnom telefonskom razgovoru između Obame i Putina.

Bijela kuća je rekla kako će Sjedinjene Države suspendirati sudjelovanje u pripremnim sastancima za summit G8 u ruskom Sočiju.

SAD poziva Rusiju da smanji napetosti povlačenjem snaga u baze na Krimu, rekla je Bijela kuća.

Bijela kuća je upozorila da će nastavak ruskog "kršenja međunarodnog prava" u Ukrajini voditi većoj političkoj i gospodarskoj izolaciji Rusije.

U kremaljskom priopćenju o razgovoru Obame i Putina navodi se kako je Obama izrazio zabrinutost mogućnošću da Rusija vojno intervenira u Ukrajini, a da je na to Putin istaknuo "provokativne, kriminalne akcije ultranacionalista koje u biti potiču sadašnje vlasti u Kijevu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ruski je predsjednik istaknuo kako postoje stvarne prijetnje životu i zdravlju ruskih građana i sunarodnjaka na ukrajinskom teritoriju. Vladimir Putin je istaknuo da ako se nasilje bude dalje širilo na istočne regije Ukrajine i Krim Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje interese kao i interese onih koji govore ruski koji tamo žive", priopćio je Kremlj.

Obama je uzvratio da ako Rusija brine za Ruse u Ukrajini te brige treba rješavati miroljubivo, priopćila je Bijela kuća.

Molimo za mir u Ukrajini!

laudato.hr