Povijesni dogovor između Irana i Rusije

Ivan Vrdoljak, Slavonija, nacionalni interesi, ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak, Slavonija, nafta, plin, iran, sankcije, ekonomske sankcije, međunarodne sankcije, EU i Rusija, Rusija i Sjedinjene Države, sankcija protiv Rusije, cijena nafte , nalazište nafte, eksploatacija nafte , nafta
Novi rusko-iranski trgovinski dogovor u iznosu od 20 milijardi USD jedan je od važnijih koraka kojime Rusija nastoji djelovati kontra sankcija koje im nameću Zapadne sile, naročito kada je riječ o njezinom energetskom sektoru.

Prema ugovoru, koji je potpisan na pet godina, Rusija će Iranu pomoći pri organizaciji prodaje nafte kao i u "suradnji na naftno-plinskoj industriji, izgradnji elektrana, električnih mreža, dostave strojeva, potrošačkih proizvoda i poljoprivrednih proizvoda", prenosi britanski list The Telegraph.

Detalje oko ugovora s Iranom jučer je na službenim stranicama objavilo rusko ministarstvo energetike. Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, rekao je jučer kako će ruske vlasti pomoći Iranu u dostavi njihove nafte do tržišta. Zauzvrat Iran želi uvoziti iz Rusije raznu opremu kao što su cijevi, strojevi za tekstilnu i kožnu industriju, drvo, pšenicu, meso itd.

Novak također navodi kako je Iran zainteresiran za izgradnju zajedničkih energetskih postrojenja. Ističe kako će se dodatni pregovori između dvije zemlje voditi idućeg mjeseca.Ruski list Kommersant ističe kako bi ovaj dogovor mogao dovesti do toga da će Rusija kupovati ukupno 500,000 barela iranske nafte po danu. To je jedna petina ukupne iranske proizvodnje te čak polovica iranskog ukupnog naftnog izvora.

Analitičar Richard Mallinson rekao je u razgovoru za list Bloomberg kako će ovaj ugovor vjerojatno naići na razna praktična ograničenja kao što je ograničenost aktualne iranske proizvodnje, zemljopis, logistika, ali i američke sankcije.

No, upravo sankcije - pod kojima se sada nalaze obje zemlje - čine ovaj dogovor obostrano dobitnom kombinacijom.

Rusiji nafta svakako treba, a Iran je upravo u procesu povećavanja kapaciteta. Iz OPEC-a smatraju kako Iran danas ima proizvodne kapacitete od 3 milijuna barela nafte po danu, no iz Teherana poručuju kako taj kapacitet planiraju do 2018. podići na 5,7 milijuna barela po danu.

Aleksandar Novak navodi kako ovaj dogovor s Iranom ne krši međunarodne obveze (po pitanju sankcija prema Iranu) te kako je iznimno važan u trenutku aktualne "stvarnosti".

No, iz Washingtona su i više nego zabrinuti - čim se počelo raspravljati o ovakvom mogućem dogovoru između Irana i Rusije još u siječnju, glasnogovornica vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Caitlin Hayden, rekla je: "Ukoliko su ove informacije točne, takav dogovor bi nas iznimno zabrinuo".