Poštujući Pariski klimatski sporazum, godišnje se može spasiti milijun osoba

smog
smog

Izvješće predstavljeno na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP24 u Katovicama, Poljska, ističe negativne učinke onečišćenja zraka, koje je rezultat ljudskog djelovanja na zdravlje osoba, a državnicima predlaže moguća rješenja tog problema.

- Cijena klimatskih promjena vidljiva je u našim bolnicama i na našim plućima - rekla je Maria Neira, direktorica Odjela javnog zdravstva pri WHO-u.

- Kada se uzme u obzir zdravlje, smanjenje klimatskih promjena je prilika, a ne trošak - dodala je.

Glavni pokretač klimatskih promjena - izgaranje fosilnih goriva - jedan od glavnih uzroka onečišćenja zraka, koje godišnje u svijetu dovodi do sedam milijuna smrtnih slučajeva i stvara gubitke zdravstvenih sistema od 5.100 milijardi dolara, procjenjuje WHO.

U 15 zemalja u kojima se ispušta najviše stakleničkih plinova utjecaj onečišćenog zraka na zdravlje ljudi košta više od četiri posto njihovog bruto domaćeg proizvoda, tvrdi ta organizacija.

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupili su se od nedjelje u Katovicama da bi u dva tjedna pokušali udahnuti život međunarodnom sporazumu o klimi sklopljenom u Parizu 2015. godine, kojim se zagrijavanje Zemlje želi ograničiti na dva stupnja, a idealno bi bilo na 1,5 stupanj u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Sporazum nalaže suradnju zemalja u ograničavanju globalnog zatopljenja između 1,5 i dva stupnja.

COP24 odvija se u vrijeme kada se zbog zime u gradovima na zapadnom Balkanu bilježe izuzetno visoke koncentracije onečišćenja zraka, zbog ispušnih plinova iz mahom vrlo starih automobila i i tisuća dimnjaka.

Prema WHO-u, na popisu deset najzagađenijih gradova u Europi pet ih je na Balkanu, a radi se o Tuzli (Bosna i Hercegovina), Pljevljima (Crna Gora) te Skoplju, Tetovu i Bitoli (Makedonija), prenose agencije.

FENA