Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije

zrakoplovi
Parlamentarna skupština NATO-a je nakon trodnevnog sastanka u Tirani u ponedjeljak pozvala saveznike da budu spremni odgovoriti na moguću prijetnju Rusije nekoj od država članica Saveza.

»Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije«, rekao je Amerikanac Michael Turner, predsjednik skupštine na kojoj se okupilo oko 250 parlamentaraca iz 28 zemalja članica.

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u.

U tim okolnostima NATO-u preostaje jedino razmatranje odgovarajućih odgovora na moguće agresivne ruske akcije protiv neke članice Saveza, isitče se u izjavi.
Parlamentarci pozivaju NATO da pruži jamstva članicama, posebno onima na istočnim granicama koje smatraju da im je sigurnost ugrožena.

NATO je prekinuo sve praktične oblike suradnje s Rusijom nakon što je pripojila Krim i poduprla separatiste na istoku Ukrajine.

Savez je najavio da će razgovarati s Rusijom prije summita NATO-a 8. i 9. srpnja u Varšavi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je u ponedjeljak Poljskoj da će Savez nakon summita rasporediti dodatne vojnike na njezinu teritoriju.

»Bit ću jasan: u Poljskoj će nakon summita u Varšavi biti više vojnika NATO-a, kao jasan signal da će se napad na Poljsku smatrati napadom na cijeli Savez«, rekao je Stoltenberg tijekom posjeta Varšavi.

Poljska će u lipnju ugostiti sastanak na vrhu NATO-a, na kojem će čelnici razmotriti slanje vojnika u Poljsku i u baltičke zemlje.

Taj će korak vjerojatno razbjesniti Rusiju koja tvrdi da je širenje Saveza na istok prijetnja njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Hina