FOTO/VIDEO  Posljednji Obamin napad na Moskvu prije isteka mandata

Obama
Američki predsjednik Barack Obama, svega tri tjedna prije isteka zadnjeg mandata, povukao je potez bez presedana - izvršnom odredbom naredio je izbacivanje 35 ruskih diplomata iz SAD-a te je uveo dodatne sankcije protiv ruskih dužnosnika i 9 ruskih državnih entiteta.

Ruskim diplomatima je dato, kako prenose mediji, 72 sata da napuste zemlju. Obama je također naredio i zatvaranje dvije ruske lokacije u saveznim državama New York i Maryland.

Podsjetimo, Obama ističe kako je ovo odmazda za navodne ruske hakerske napade na SAD. Konkretno, Obamina administracija uvjerena je da je Rusija ukrala e-mailove Demokratske stranke, objavila ih preko WikiLeaksa, te na taj način pogodovala Donaldu Trumpu koji je osvojio izbore.

Drugim riječima, Obama je ovdje direktno napao i svog nasljednika, pa moglo bi se reći da je čak na korak od toga da ga proglasi ilegalnim predsjednikom. Što se tiče odmazda za navodni hakerski napad, Obama je ovim potezom ponovno srozao rusko-američke odnose na najniže razine još od Hladnog rata.

CNN prenosi kako je ovo prvi put da se imena ruskih dužnosnika - za koje Obama tvrdi da su bili uključeni u hakerski napad na SAD - objavljuju javno.

"Svi Amerikanci trebali bi biti uznemireni ruskim potezima", poručio je večeras predsjednik Obama, putem službene poruke. "Krađa podataka i objava mogli su biti naređeni samo od strane najviših razina ruske Vlade", rekao je. "Nadalje, naši diplomati proživljavaju nedopustivu razinu mobinga u Moskvi od strane ruskih sigurnosnih službi i policije tijekom zadnjih nekoliko godina", poručio je Obama.