Posljednja želja mladog genijalca Mihajla Sporića: Umjesto cvijeća, dajte novac za bolesnu djecu

Mihajlo Sporić, mladi genijalac, rak pluća

Mihajlo Sporić, mladi genijalac i ponos Srbije, prvak fizike i stipendist Cambridga, osim po velikom znanju istakao se i po nevjerojatnoj humanosti. Znajući da će umrijeti, Mihajlo je imao samo jednu želju - da se za njegovu sahranu ne kupuje cvijeće, već da se umjesto toga novac proslijedi udruženju Nurdor, za djecu oboljelu od raka.

Mihailo je bio jedan od njih i borio se lavovski do kraja. Samo nekoliko tjedana pred odlazak na Cambridge saznao je da ima rak pluća, ali je ipak spakirao kofere i odlučio da ode, da ne odustane.

Profesori, najveći svjetski naučnici, čuli su za hrabrog Mihajla i pružili mu punu podršku. Čak su, kako se priča, dolazili u njegovu sobu da ga podučavaju jer zbog bolesti nije mogao izlaziti.

Dok je trajalo liječenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobivao najviše moguće ocjene – ispričao je Srđan Ognjanović, legendarni direktor Matematičke gimnazije koji je bio sa Mihajlom i njegovom porodicom u kontaktu i nakon Mihajlovog odlaska na studije.

Kada se u medijima prvi put pročulo za njegove uspjehe, Mihajlo je bio oštar u izjavi, podsjećajući nas da ne skrenemo s puta.

- Osim euforije zbog postignutog uspjeha, najjači utisak mi je publicitet koji dobivamo. Meni je iskreno drago što se naglasak stavlja na neke druge vrijednosti kao što su rad i odgovornost, vrijednosti koje takmičenje promovira, prije nego vrijednosti rijaliti zvijezda koje se sada plasiraju kao prave. Ja svoju budućnost vidim u znanosti, u fizici. Ali, vidimo kakve su sada prilike u Srbiji za to, naročito za eksperimentalnu fiziku koja takoreći i ne postoji. Moja želja je da će se situacija popraviti, a ako ne, onda u inozemstvu – rekao je tada Sporić.

Sveučilište Cambridge objavilo je trodnevnu žalost povodom smrti stipendista, a poslat. je i prijedlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla.

Predloženo je i da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ako je neko zaslužio, zaslužio je on. Vječna mu slava i hvala,piše telegraf.rs