Porošenko u Washingtonu: Traži pomoć SAD-a

ukrajina, Petro Porošenko, proruski separatisti, primirje, Ukrajinski predsjednik, Petro Porošenko, SAD, nato, Ukrajinske postrojbe, ukrajina, Petro Porošenko, ukrajina, Petro Porošenko, proruski separatisti
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u četvrtak je od američkog Kongresa zatražio vojnu, političku i gospodarsku pomoć Washingtona zbog »podmuklosti« Rusije koja »prijeti svjetskoj sigurnosti«.

Ukrajinski predsjednik koji boravi u posjetu Washingtonu održao je 45-minutni govor pred američkim zastupnicima koji su ga pozdravili burnim pljeskom.

»Trebamo vas i pomoć Amerike«, istaknuo je Porošenko, nakon desetomjesečne krize s Rusijom, pripojenja Krima u ožujku i oružanog sukoba na istoku Ukrajine koji je počeo u travnju.

Na početku je zatražio od Amerikanaca poseban status za svoju zemlju kao nečlanicu NATO-a.

»Usrdno pozivam Sjedinjene Države da dadu Ukrajini poseban sigurnosni i obrambeni status koji će biti odraz interakcija (sa Zapadom) na najvišoj razini«, zbog Rusije, rekao je Porošenko.

Zatražio je »veću političku potporu iz svijeta« za Kijev te »više borbene i neborbene vojne opreme« za ukrajinsku vojsku koja se na istoku zemlje bori s proruskim separatistima.
Tijekom govora predsjednika Porošenka i uoči susreta s predsjednikom Barackom Obamom, Bijela kuća je najavila da će izdvojiti 46 milijuna dolara za nabavu opreme i obuku ukrajinskih sigurnosnih snaga. Time se iznos ukupne američke pomoći Ukrajini na polju sigurnosti penje na 116 milijuna dolara.

Na gospodarskom planu zauzeo se za »ulaganja američkih tvrtka u Ukrajini radi pružanja potpore našeg gospodarstva i našem pravosudnom sustavu«, obećavši da će se »pomoć Zapada iskoristiti za nekorumpirane ustanove«.

No Porošenko je u Kongresu izrazio zabrinutost za mir u Europi, ocijenivši da je »agresija na Ukrajinu prijetnja svjetskoj sigurnosti«.

»Ako ih sada ne zaustavimo, prijeći će granicu Europe, što je sigurna prijetnja svijetu«, upozorio je ukrajinski predsjednik, pozivajući SAD i Europu da »ne ostavi Ukrajinu samu« u sukobu s Rusijom.

Hina