VIDEO  Porošenko tvrdi da se Rusija žestoko naoružava: Prijeti li totalni rat

rusija vs ukrajina
rusija vs ukrajina

- Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih postrojba raspoređenih duž granice je drastično povećan - rekao je sinoć Porošenko.

On je, pozivajući se na obavještajne podatke, naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru, kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.

Prema njegovim riječima, od 2014. se na Krimu "utrostručio broj vojnika, upeterostručio broj oklopnih vozila i skoro udeseterostručila količina artiljerije".

- Ne želim da neko pomisli da su ovo dječije igre. Ukrajina se suočava s prijetnjom totalnog rata protiv Rusije - naveo je Porošenko.

Porošenko je izjavio i da je pokušao kontaktirati ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da nije bilo odgovora.

- U nedjelju sam zahtijevao razgovor s Putinom. Nisam dobio odgovor. Zato sam morao od Angele Merkel zatražiti da razgovara s Putinom o incidentu - naveo je ukrajinski predsjednik.

Nakon što je u nedjelju Rusija zarobila tri ukrajinska broda u Kerčkom prolazu, došlo je do velike krize.

Podsjetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice pokušala su upasti u ruske vode, zbog čega su ruski brodovi otvorili vatru na njih i zarobili ih. Nakon toga, u pograničnim dijelovima Ukrajine proglašeno je ratno stanje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se o krizi još nije direktno oglašavao, ali je Rusija postupak ukrajinske mornarice nazvala "provokacijom". Na ukrajinskom brodu bio je i jedan pripadnik njihove obavještajne službe.