PORAZ ISLAMSKE DRŽAVE Kurdi ih istjerali iz Kobane, drže samo jedno naselje

Kobani, Sirija, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Kobani, kurdski borci, kurdi, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Kobani, ISIL, oslobađanje

Velika je, ali ne i odlučujuća pobjeda u borbi za Kobane.

Kurdski dužnosnik Idriss Nassan kazao je za BBC da je Islamska država u zadnjih nekoliko dana izgubila oko 20 posto strateškog uporišta u gradu Kobaneu u Siriji te da se polako povlače.

- Kontrolirali su otprilike 40 posto grada, a sada manje od 20. Danas smo počeli operacije čišćenja na istoku i jugoistoku Kobanea, kazao je Nassan.

Dopisnik BBC-a piše kako su napadi usredotočeni na samo jedan dio grada pa se pretpostavlja da džihadisti drže još samo jedno naselje.

Glasnogovornik američke vojske kazao je da su Amerikanci samo u utorak i srijedu izveli 18 zračnih napada te da su do sada ubili stotine militanata.

Međutim, situacija se, kaže, može promijeniti jer je džihadistima Islamske države Kobane vrlo bitno strateško uporište od kojeg vjerojatno neće samo tako odustati.

Barack Obama i europski čelnici zaključili su da stoga moraju više pomoći Kurdima kako bi zaustavili ISIL u Iraku i Siriji.

- Operacija je nazvana 'Apsolutna odlučnost' - rekao je novinarima Ed Thomas, glasnogovornik generala Martina Dempseya. Odluku o imenu, dodao je, donijeli su prije nekoliko dana.

Američka vojska, pak, vjeruje da je ubila nekoliko stotina džihadista Islamske države u zračnim napadima u i oko Kobanija, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

Povećani broj napada koalicije pod vodstvom SAD-a na taj grad posljednjih dana posljedica je pojačanog djelovanja militanata u regiji, ali unatoč napadima, grad bi i dalje mogao pasti u ruke IS-a, kazao je John Kirby na susretu s novinarima u Washingtonu.

Koalicija je počela u kolovozu bombardirati ciljeve IS-a u Iraku, a na Siriju je napade proširilia u rujnu, u pokušaju da pobijedi militante Islamske države koji drže trećinu sirijskog i iračkog teritorija.

Dalje.com