Poplave zahvatile sjever Engleske, stanovnicima preporučena evakuacija

Velika Britanija, poplave, sjeverna Engleska

Britanija je u petak izdala više od 100 upozorenja na poplave, dok je stanovnicima u dijelovima sjeverne Engleske preporučeno da napuste domove u jeku briga da su im životi u opasnosti kada su količine padavina u proteklih 24 sata bile ravne mjesečnom prosjeku.

Deseci ljudi ostali su odsječeni od svijeta u tržnom centru u gradu Sheffieldu tijekom noći, a stotinjak ostalih spasili su vatrogasci iz obližnjeg tržnog centra u čamcima za spašavanje.

Najveća prijetnja je kućama u pet oblasti u blizini rijeke Don kod grad Doncastera u kojima je, kako su vlasti priopćile, neprekidna kiša izazvala teške poplave koje su ugrozile ljudske živote.

"Mještanima u tim oblastima preporučeno je da se odmah evakuiraju. Apeliramo na ljude da potraže utočište kod obitelji i prijatelja. Centri za smještaj su uspostavljeni" - priopćilo je gradsko vijeće Doncastera.

Iako su najteže poplave zahvatile centralnu i sjevernu Englesku, stotinjak upozorenja izdato je širom zemlje gdje je agencija za okoliš upozorila na mogućnost poplava. Obilne kiše također su izazvale prekide u prometu dok su neki željeznički operateri uputili savjete "protiv putovanja" u mjestima u okolini Sheffielda, a brojne ceste također su zatvorene.

"Žalosno je vidjeti te užasne poplave širom sjeverne Engleske. Zahvaljujem se osoblju agencija za izvanredne situacije i volonterima koji pomažu ugroženim porodicama u ovom teškom trenutku" - objavio je premijer Boris Johnson na Twitteru, prenosi Reuters.