Poplave u Srbiji: Tisuće stanovnika bez pitke vode | Hercegovina.Info

Poplave u Srbiji: Tisuće stanovnika bez pitke vode

Izvanredna situacija proglašena je u pet općina, nastradalih nema, a nastalu štetu zbog poplava koje su zahvatile dijelove zapadne, srednje i istočne Srbije nemoguće je procijeniti dok se rijeke ne povuku.

Načelnik Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je medijima da su ekipe vatrogasaca-spasilaca i specijalizirane ekipe za spašavanje na vodi danonoćno u ugroženim područjima, a zbog prekida mreže ili slabije opskrbe strujom otežana je i vodoopskrba u nekoliko gradova i pojedinim naseljima.

Nakon obilnih kiša i snijega u Srbiji već treći dan rastu vodostaji rijeka, a zbog odrona i klizišta u prekidu je nekoliko lokalnih i magistralnih cesta.

Zbog slabije opskrbe strujom ili visokog vodostaja isključeni su pojedini bunari u gradskim područjima Prokuplja, Kuršumlije i Vrnjačke Banje pa će tijekom dana Vojska Srbije uputiti dodatne cisterne s vodom.

Dodatne mjere i angažiranje ekipa na terenu ovisit će o prognozi meteorologa, a očekuje se da bi zbog zatopljenja i otapanja snijega u zapadnim dijelovima Srbije mogao uslijediti novi poplavni val rijeka u slivu Zapadne Morave, čiji je vodostaj od nedjelje ujutro već porastao za 30 centimetara.

Načelnik sektora za izvanredne situacije Predrag Martić ocijenio je aktualnu situaciju dijelom i posljedicom komunalnih i infrastrukturnih problema čišćenja kanala i oborinskih odvoda, "koji u državi traju već nekoliko desetljeća".

"Za sada je najvažnije da u ovim vremenskim nepogodama nitko nije nastradao i trudit ćemo se da tako i ostane", izjavio je Marić.

Zbog snijega koji je prethodnih dana pao u zapadnoj Srbiji, dosežući i 70 centimetara, milijunske štete pretrpjeli su uzgajivači malina, jednog od najunosnijih izvoznih proizvoda srpske poljoprivrede.

Hina