Ponovno okupirane zgrade vlade u Hong Kongu: Ovaj put prosvjeduju i srednjoškolci

 Ponovno okupirane zgrade vlade u Hong Kongu: Ovaj put prosvjeduju i srednjoškolci
Nekoliko tisuća prosvjednika blokiralo je u petak glavne ceste oko vladinog kompleksa u Hong Kongu te zahtjevaju potpuno povlačenje kontroverznog zakona o izručenju i okončanja policijske brutalnosti na prosvjedima.

Većina okupljenih bili su srednjoškolci i studenti, odjeveni u crne majice s maskama na licu kako bi prikrili vlastiti identitet te se zaštitili od moguće upotrebe suzavaca.

"Mislim da postoji strah od toga da vlada neće zaposliti nikoga koga prepoznaju na današnjem prosvjedu", rekao je student Jerry koji je tražio da se izostavi njegovo prezime zbog straha od posljedica. "Lakše je poreći da ste bili ovdje."

Rekao je kako su prosvjednici ogorčeni jer čelnica Hong Konga Carrie Lam nije odgovorila ni na jedan od zahtjeva s prošlih prosvjeda, uključujući i rekordnog marša u nedjelju na kojemu je, prema organizatorima, bilo gotovo 2 milijuna ljudi.

Predloženi zakon koji omogućava izručenja u Kinu, ujedinio je Hong Kong po prvi put od prodemokratskih prosvjeda 2014. godine, najviše zbog straha od kineskog pravnog sustava.

Prošlog je tjedna Lam na neodređeno vrijeme odgodila uvođenje zakona, no prosvjednici su poručili kako ne vjeruju njezinoj vladi te inzistiraju na potpunom ukidanju prijedloga i njezinoj ostavci.

vijesti.hr