Ponovno narušeni diplomatski odnosi između Nizozemske i Rusije

Nizozemska, Rusija, Vladimir Putin, Bečka konvencija, Dmitri Borodin, incident Rusije i Nizozemske, Nizozemska, Rusija, Frans Timmermans, Onno Elderenbosch, diplomat lakše ozlijeđen, Zakona o zabrani homoseksualne propagande, isprika, kršenja Bečke konvencije, Vladimir Putin, Wilhelm Unge, Rusija, proruski separatisti, ukrajina, eu, Vladimir Putin, EU i Rusija, sankcija protiv Rusije, SAD, Rusija, Vladimir Putin, Vladimir Putin, NATO i Rusija, EU i Rusija, EU i Ukrajina, ukrajina, proruski separatisti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, ukrajina, Rusija, Vesna Pusić, Vladimir Putin, ruske vlasti, Vladimir Putin, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin, nove sankcije, međunarodne sankcije, NATO i Rusija, Rusija, Vladimir Putin,  Litvinenko, otrovan, otrovan radioaktivnim polonijem, Vladimir Putin, Rusija, Turska, obaranje zrakoplova, Sergej Lavrov, Sirija, Turska, SAD i Rusija, Sirija, Vladimir Putin, SAD i Rusija, NATO i Rusija
Onno Elderenbosch, pomoćnik nizozemskog veleposlanika u Rusiji, napadnut je nakon što je dvoje muškaraca, pretvarajući se da su električari, ušla u njegov stan kako bi riješili kratki spoj u stanu.

Nizozemski ministar inozemnih poslova Frans Timmermans rekao je kako je diplomat lakše ozlijeđen te da se dobro oporavlja te da očekuje hitno očitovanje ruskog veleposlanstva u Nizozemskoj. Dodao je: „Naši ljudi moraju moći tamo sigurno raditi i želim da se ruske vlasti obvežu da će preuzeti odgovornost na tom području".

Ovo je samo zadnji u nizu incidenata koji su narušili već ionako nategnute odnose između Nizozemske i Rusije. Prvi strani državljani koje su ruske vlasti uhitile zbog kršenja kontroverznog Zakona o zabrani homoseksualne propagande bili su upravo nizozemski turisti koji su u Rusiji snimali dokumentarni film o LGBT pravima.

Prošlog tjedna, nizozemski se ministar morao ispričati ruskom predsjedništvu zbog uhićenja savjetnika u ruskoj ambasadi u Haagu zbog optužbe za zlostavljanje djece. Ruska verzija događaja nalikuje ovom incidentu, budući da ruske vlasti tvrde kako je uhićenju savjetnika prethodilo fizičko nasilje koje je prilikom uhićenja poduzela policija i to, kako kažu ruske vlasti, pred njegovom djecom. Nizozemska se kasnije ispričala zbog kršenja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Zbog svega ovoga, ovaj najnoviji incident mogao bi potpuno narušiti ionako klimave odnose između Nizozemske i Rusije.

spitsnieuws.nl