Poljska zainteresirana za kupnju ogranaka UniCredita i Raiffeisena

žene, plaća, jamci, kredit, kina, gospodarstvo, Novac, prevara, Vlada ZHŽ, Novac, bankrot, proračun zhž, Zdenko Čosić, žiranti, Zakon, banka, kamate, uni kredit, prevara, zarada, lutrija, milijunaši, Livno, Tomislavgrad, devize, dug, štednja, MMF, dug, BIH, sramota, Hrvati, bogatstvo, bogataši, Tovarnik, Ravnateljstvo policije, na izlazu iz Hrvatske, zaplijena novca, granična kontrola, božićno čudo, selo, lutrija, frizer, mještani, euri, bogati, siromaštvo, posao, Novac, MMF, novac mmf, BIH, Grude, Novac, vraćanje, Grude, Novac, vraćanje, BIH, izbori, imovina, BIH, kamate, krediti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Centralna banka BiH, BIH, kredit, jamac, vraćanje, gazda, najbolji šef, bonus zaposlenicima, tvrtka, dijaspora, BIH, Novac, prevara, internet, Novac, banke, mladenci, Tečaj eura , marke, BDP, Program javnih investicija, hrvatski turizam, hrvatsko gospodarstvo, MMF, novac mmf, korisnici kredita MMF-a, financije, Ustavni sud BiH, rastrošnost, financijska sreds

Poljska je zainteresirana za kupnju poljskih ogranaka talijanskog UniCredita i austrijskog Raiffeisena kako bi povećala kontrolu u svome bankarskom sektoru koji je trenutno u 60 postotnom vlasništvu stranih ulagača, kazao je u četvrtak poljski ministar financija Dawid Jackiewitz."Zainteresirani smo za potencijalne bankarske transakcije u Poljskoj i istražit ćemo ih", kazao je ministar financija u razgovoru s novinarima.

"Poznato je da se razgovara o prodaji Raiffeisena i Pekaoa. Naše kompanije u državnom vlasništvu mogle bi eventualno sudjelovati u takvim transakcijama ili ih voditi. Razina povrata imovine u vlasništvo Poljske nije dosegnula razinu koja bi nam bila zadovoljavajuća", kazao je Jackiewitz.

Po ministrovim riječima, koje je prenijela poljska novinska agencija PAP, poljske kompanije poput banke PKO BP ili osiguravatelja PZU mogle bi sudjelovati u transakcijama spajanja i akvizicija u bankarskom sektoru koje se trenutno razmatraju u Poljskoj.

"Ministarstvo financija razmatra obje te transakcije. Zainteresirani smo za taj proces", kazao je Jackiewitz odgovarajući na novinarski upit bi li konkretno PKO BP ili PZU mogli sudjelovati u prodaji Raeiffeisenova Polbanka, odnosno Unicreditova ogranka Pekaoa.
Prema pisanju poljskog poslovnog dnevnika Puls Biznesu, talijanska bankovna grupa UniCredit raspituje se kod poljske vlade u vezi potencijalnog vraćanja UniCreditova ogranka Pekaoa u poljske ruke, u sklopu intenziviranja postupka procjene UniCreditove imovine.

Financiranje potencijalnih transakcija bilo bi u različitim vidovima, kazao je ministar. "Moguće su različite opcije. Obje banke i PZU mogu sudjelovati, kao i neka treća strana", kazao je Jackiewitz.
Ministar financija priznao je da je vraćanje bankarskog sektora ponovno u poljsko vlasništvo aktualna tema u sadašnjoj vladi, s obzirom da se udio poljskog kapitala u tome sektoru čini previše malenim.

"Zato se ne može biti indiferentan u pogledu svih transakcija, potencijalnih ili aktualnih. Svaka opcija koja će nam omogućiti da povećamo udio poljskih subjekata u bankarskom sektoru zanimljiva je", kazao je.

Što se tiče prodaje Raiffesenova Polbanka, za koji se govori da su zainteresirani i PKO BP i PZU, Jackiewicz je kazao da se protivi situacijama u kojima bi međusobno konkurirale institucije u vlasništvu ministarstva financija.

Hina