Poljaci kastriraju pedofile; Hrvatski liječnici protiv: To unakazuje organizam

pedofilija, kastracija, bludne radnje, pedofilija, bludničenje, seks sa maloljetnicom, zatvor, pornografija, pedofilija, pedofil, silovanje, pedofil, Livno, pritvor, kastracija, pedofil, Livno, pekar, pedofil, Livno, samozadovoljavanje, bijeg, pedofil, Sarajevo, skandal, Srbija, škola, bludničenje, Livno, zlostavljanje, policija, pedofil, Ljubuški, uhićenje, manijak, Mostar, sjeverni logor, seks, škola, pedofil, djevojčica, Dalmacija

Osuđeni pedofili će uza sve to biti obvezni na psihoterapije, savjetovanje sa seksolozima i psiholozima, kako bi se utjecalo na njihov destruktivni spolni nagon, a ako ne pristanu na kastraciju, prema novom zakonu, ostaju u psihijatrijskoj bolnici do daljnjega, odnosno dok se ne predomisle.

Izmjene Kaznenog zakona usvojene su 2009. godine, nakon što je 400 poljskih parlamentarnih zastupnika dignulo ruku za obveznu kastraciju kod određenih slučajeva pedofilije, a samo je jedan zastupnik bio protiv.

Ta odluka poljskog parlamenta našla se na meti pojedinih aktivista za ljudska prava, koji umjesto kastracije, zahtijevaju rehabilitaciju osuđenika. S prisilnom kemijskom kastracijom ne slažu se ni hrvatski liječnici.

- Postupak podrazumijeva davanje injekcija koje stopiraju prozvodnju muškog spolnog hormona testosterona u testisima, svaka tri mjeseca. Pacijent time gubi erekciju i libido, ali i druge funkcije organizma koje ovise o testosteronu, primjerice smanjuju se sposobnosti razumišljanja i pamćenja, dolazi do demineralizacije kostiju, smanjuje se mišićna masa. Uz to, pacijent ima valunge, kao i žena u menopauzi, a vjerojatno je i da će nedostatak testosterona povećati agresivnost osobe - objašnjava zagrebački urolog dr. Neven Kapun, napominjući da je postupak kemijske kastracije jednak terapiji kod uznapredovalog karcinoma prostate.

Klasična kastracija, pak, podrazumijeva vađenje testisa. Stav dr. Kapuna je da bi kemijsku kastraciju trebalo omogućiti onima koji je žele, ali, kako ističe, nije pristalica prisilnog postupka. Protiv je i splitski psihijatar prof. dr. Ivan Urlić, kojemu je teško prihvatiti da je neka država uopće usvojila takav zakon.

- Oštro sam protiv toga da se, na račun jedne fukcije, unakazuje organizam. To se ne smije na takav način raditi, a za borbu protiv potencijalnog recidivizma kod osuđenih pedofila ima mnogo drugih mogućnosti - ističe prof. dr. Urlić.

U Hrvatskoj se o kastraciji osuđenih pedofila već raspravljalo, uz zaključak struke kako to nije rješenje. Psihologinja doc. dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba komentira da bi prije bilo kakve odluke trebalo otvoriti široku javnu raspravu kako najbolje zaštititi djecu na osnovi iskustava drugih zemalja i kliničkih istraživanja.

Neka istraživanja su, objašnjava, pokazala da kemijska kastracija kod pedofila djeluje odmah za razliku od psihotretmana, no samo ako se stalno uzima i ne kod svih.

- Iskustva iz nekih država SAD-a pokazala su kako je dijelu pedofila takva kastracija pomogla, ukidajući im spolni nagon, dok je, međutim, kod drugih povećala agresivnost - ističe dr. Buljan Flander, dodajući da je, u svakom slučaju, najveća opasnost od recidiva kod pedofila koji kaznu odslužuju bez odgovarajućeg psihotretmana.

- Jako je važno da se osuđeni pedofili imaju pod kontrolom, međutim, ne smije se smetnuti s uma da je samo 10 posto njih poznato, dok čak 90 posto pedofila nije ni prijavljeno, ni osuđivano - zaključuje dr. Buljan Flander.

(Slobodna Dalmacija)