Policija spriječila marš Pragom na godišnjicu Plišane revolucije

prag demonstracije
prag demonstracije
... otvoreno ubraja u neofašiste, da na 28. godišnjicu "Plišane revolucije" krenu u protestni pohod gradom među tisućama Pražana koji su došli u centar da zapale svijeće zahvalnosti za slobodu i odaju počast žrtvama desetljeća komunističkog režima.

Policija je zaustavila pohod DSSS i njegove aktiviste koji su uzvikivali parole protiv izbjeglica, budućeg premijera, milijardera Andreja Babiša, da od Češke želi da napravi Babišistan, "Češka Česima" i spriječila ih da idu dalje a dvojicu najagresivniji koji su krenuli u tuku sa policijom uhitila.

Širom Češke tijekom cijelog dana i političari i Česi izlaze na ulice i trgove, do mjesta koja su u njihovim gradovima vezana za dane kada su Česi i Slovaci nenasilno demontirali svoj komunistički režim i pale svijeće zahvalnosti za slobodu i demokratiju.

Češka 17. studenog slavi dva događaja - demonstracije studenata protiv nacističkog Protektorata Češke i Moravske 28. listopada 1939. godine u kojima je teško ranjen i za nekoliko dana preminuo student medicine Jan Opletal, a njegova sahrana sredinom studenog izrodila se u nove masovne demonstracije.

Nacisti su 17. studenog 1939. godine zatvorili češke visoke škole i univerzitete, pogubili devetoricu vođa studentskih demonstracija i više od 1.200 studenata odvukli u nacističke koncentracione logore i od 1941. godine taj dan u svijetu njima u čast ustanovljen je kao Dan studenata.

Češka i Slovačka obilježavaju ga i kao Dan borbe za slobodu pošto je brutalno prebijanje studenata koji su 1989. odavali počast Opletalu i pogubljenim studentima pokrenulo "plišanu revoluciju", izvelo stotine tisuća Čeha i Slovaka na ulice i nenasilno nakon četiri desetljeća oborilo komunistički režim.

Studenti su danas na Narodnom bulevaru u Pragu gdje je komunistička policija 17. studenog 1989. godine brutalno rastjerala studente organizirali Korzo Narodni i Festival Slobode koji završava velikim Koncertom za budućnost na Vaclavskom trgu na koji su sinoć došle tisuće ljudi.

- Naš cilj je da apelujemo na građansko društvo i javnost da vrijednosti kao što su sloboda i demokratija nisu nastale same od sebe i sigurno se same od sebe neće ni održati - kazao je glasnogovornik Festivala Slobode Jan Gregar.

U okviru Festivala slobode centrom Praga je prošao tradicionalni studentski satirični Plišani karneval, ove godine pod parolom "Ovo nije patka" kao upozorenje koliko su danas Češku i Europu preplavile lažne vijesti, manipulacije na društvenim mrežama i u medijima i propaganda i koliko utječu na društvo.