Policajcu iz SAD-a poručili da bude manje gej, dobio 20 milijuna dolara odštete

policajac, SAD, odšteta

Policajcu iz Missourija sud je odredio gotovo 20 milijuna dolara odštete jer su ga u njegovoj policijskoj postaji diskriminirali zbog njegove homoseksualne orijentacije i jer su mu poručili da "bude malo manje gej".

https://twitter.com/LEX18News/status/1189059287181606912?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1189059287181606912&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fclanak.aspx%3Fid%3D2127716

Keith Wildhaber, policijski službenik okruga St. Louis, podnio je prije nekoliko godina zahtjev za unaprjeđenjem u poručnika, na što je reagirao John Saracino koji je u to vrijeme bio u policijskom okružnom odboru, prenosi index.hr.

"Zapovjedni vrh ima problem s Vašom seksualnošću", Saracino je, prema sudskim dokumentima, rekao Wildhaberu.

"Ako stvarno želite doći do unaprjeđenja, morate biti malo manje gej“, kazao mu je.

Saracino je tijekom suđenja negirao da je tako nešto rekao, piše CNN.

Podnio tužbe zbog diskriminacije

Wildhaber tada nije dobio unaprjeđenje i uskoro je podnio tužbu američkom Odboru za jednake mogućnosti zapošljavanja i Missourijskoj komisiji za ljudska prava. Nekih mjesec dana nakon što je nadležnim službama prijavio diskriminaciju, prebacili su ga s poslijepodnevne smjene u noćnu i to na područje koje je oko 43 kilometara udaljeno od mjesta na kojem živi.

Nakon što je premješten, Wildhaber je podnio još jednu tužbu, ovoga puta navodeći nezakonitu odmazdu.

Rukovodstvo policije će podnijeti ostavku?

U petak je porota odlučila kako su optužbe Wildhabera opravdane te su županijski dužnosnici pozvali rukovodstvo policijske uprave da podnese ostavku.

Visoki dužnosnik okruga St. Louis, Sam Page, rekao je u nedjelju da će Županija uskoro imenovati nove članove policijskog odbora.

"Sadašnji policijski odbor i trenutni šef policije godinama su vjerno služili okrugu. No, došlo je vrijeme za promjene u rukovodstvu koje moraju krenuti s vrha“, kazao je Page.