Pojavili se novi borci protiv Islamske države: Tragaju za džihadistima i likvidiraju ih

isil
Manje skupine Sirijaca love džihadiste u njihovim uporištima na sjeveru zemlje ne bi li stali na kraj sve većoj brutalnosti ove islamističke skupine.

Glavni cilj gerilaca jest uzdrmati vodstvo IS-a, kaže vođa 'Bijelog platna', skupine koja tvrdi kako je do sad ubila više od stotinu militanata u provinciji Deir al-Zor.

Dok se nastavljaju zračni napadi zapadnih saveznika, ove gerilske skupine pokazale su se kao novi protivnici Islamske države na tlu.

Riječ 'platno' u nazivu ove skupine aludira na platno kojim će biti omotana tijela IS-ovih boraca odgovornih za zločine nad sirijskim narodom.

 

Gerilci su svjesni kako nisu ni u kakvoj poziciji da unište IS, ali vjeruju da im itekako mogu zadati probleme. Ne pokazuju milost prema islamistima. Ako su ih uhvatili sasvim sigurno će ih i likvidirati.

'80 posto pripadnika Bijelog platna nije se borilo prije dolaska ISIS-a. No pridružili su se zbog velike opresije koju su i samo osjetili. Mi smo ih samo obučili', kaže zapovjednik ove gerilske skupine.

Sirijski opservatorij za ljudska prava potvrdio je pojavu gerilskih skupina. Uz 'Bijelo platno' tu su, među ostalima, i 'Fantomska brigada' te 'Brigada anđela smrti', piše Daily Mail.

dnevnik.hr