Početak kraja pušenja? Dućani u Americi izbacuju cigarete iz prodaje

Američki trgovački lanac CVS objavio je u srijedu da će do listopada prestati prodavati cigarete u svojih 7.600 trgovina, čime će postati prvi nacionalni trgovački i lanac ljekarni koji će ukloniti cigarete iz svoje ponude.

Stručnjaci za javno zdravstvo ocijenili su da je potez tog drugog najvećeg lanca ljekarni u SAD-u presedan koji će druge izložiti pritisku da učine isto.

Američki predsjednik Barack Obama, bivši pušač, pozdravio je odluku CVS-a rekavši da ona pruža snažan primjer.

»Današnja odluka pomoći će naporima moje administracije da smanji smrtnost, tumore i srčane bolesti povezane s pušenjem i snizi troškove liječenja«, priopćio je Obama.

»CVS je prepoznao paradoks u tome da istovremeno prodaje smrtonosne proizvode i lijekove«, rekao je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Thomas Frieden.

Neki američki gradovi poput Bostona i San Francisca već su zabranili prodaju cigareta u ljekarnama, a protivnici pušenja nadaju se da će odluka CVS-a pozitivno utjecati na druge lance.

Walgreen Co, najveći lanac ljekarni i treći po veličini Rite Aid Corp objavili su da će do daljnjega prodavati cigarete, ali će nastaviti pratiti stanje u toj kategoriji proizvoda.

Wal-Mart Stores Inc, najveći svjetski trgovački lanac koji prodaje i cigarete, odbio je komentirati odluku CVS-a.

Hina