Početak kraja: Njemačka uskraćuje ulazak sve većem broju migranata

izbjeglice
izbjeglice
Njemačka uskraćuje ulazak sve većem broju migranata, stotinama dnevno, koji pokušavaju stići do Skandinavije, i vraća ih u Austriju, doznaje se u ponedjeljak od austrijske policije.

"Dnevni broj vraćenih migranata je prešao sa 60 u prosincu na 200 od početka godine", rekao je glasnogovornik policije Gornje Austrije David Furtner.

Tom pokrajinom prolazi najveći dio migracijskog vala na putu do Njemačke, ili od 1000 do 2000 ljudi dnevno.

Većinu migranata Njemačka vraća jer ne žele tražiti azil u toj zemlji, precizirao je Furtner. Većina se radi o Afganistancima koji žele ići u Švedsku ili Dansku, kao i Marokancima i Alžircima, precizirao je.

Postroženja uvjeta ulaska koje traže njemačke vlasti koincidiraju s pokretanjem strogih kontrola u Švedskoj i Danskoj na njihovom granicama kao i s nasiljima u kojima su u Koelnu sudjelovali migranti 31. prosinca.

Određen broj migranata je vraćen jer nemaju valjane identifikacijske dokumente, dodao je .

Po povratku u Austriju, gotovo svi ponovo pokušavaju ući u Njemačku.

Austrijski politički dužnosnici su tražili u ponedjeljak da Austrija razmotri postroženje kontrola na granici sa Slovenijom.

Socijal-demokratski kancelar Werner Faymann je najavio u intervjuu koji će u utorak objaviti dnevni list Kronen Zeitung skoro uvođenje povećanih kontrola na slovenskoj granici. Ukoliko budu zakonom odobrene, kontrolama će se razvrstavati gospodarske izbjeglice od ratnih, precizirao je.

Austrija je od početka godine u Sloveniju vratila više od 1600 osoba.

Hina