'Pobješnjeli' Recep Tayyip Erdogan

'Pobješnjeli' Recep Tayyip Erdogan
Peticija koju su potpisali i inozemni intelektualci, poput američkog lingvista Noama Chomskog, izazvala je bijes turske vlade

Turska policija uhitila je u petak intelektualce, potpisnike peticije kojom se zahtijeva prekid kontroverznih operacija vojske protiv kurdskih pobunjenika, što je izazvalo bijes predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Po naredbi tužitelja, 21 sveučilišni djelatnik priveden je i pritvoren u Kocaeliju u okviru istrage otvorene zbog »terorističke propagande i uvrede institucija i turske republike«, izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Gotovo 1200 osoba potpisalo je u ponedjeljak »inicijativu sveučilišnih djelatnika za mir«, zahtijevajući prekid intervencije turskih snaga sigurnosti protiv pristaša Radničke stranke Kurdistana na većinom kurdskom jugoistoku zemlje.

U tekstu naslovljenom »Neće nas povezivati sa zločinom«, potpisnici osuđuju »namjeran i planiran pokolj kojim se krše turski zakoni i međunarodni ugovori kojih je potpisnica Turska«.

Peticija koju su potpisali i inozemni intelektualci, poput američkog lingvista Noama Chomskog, izazvala je bijes turske vlade.

Hina