Pobjegli od ISIL-a, a dočekali ih huligani Dynama

napadnute izbjeglice
Napad se desio prošle nedjelje u blizini rijeke Elbe, za vrijeme lokalnog festivala koji se održavao u Dresdenu.

Napad šakama Napadnute izbjeglice u Njemačku su u ožujku 2015. godine prebjegle iz sjevernog Iraka, pred terorom militanata Islamske države (ISIL) koji su im razorili sela, te protjerali i ubili mnoge njihove prijatelje i rodbinu.

- Došao sam ovdje kako bih pronašao mir, ali su me napali neonacisti - kazao je Birhat (23). Njega je policija pronašla u prošlu nedjelju zajedno sa petoricom prijatelja u dresdenskoj ulici Königsufer.

- Podmuklo su nas napali šakama. Jedan moj prijatelj i dalje je u bolnici. Želimo da što prije pobjegnemo iz Dresdena - kazao je Birhat. Među povrijeđenima su Faisal M. (25), Ali H. (43) i Sarhan S. (19), kojima su nanesene teške povrede. Oglasila se i lokalna policija, iz koje su naveli kako kao mogući uzrok napada razmatraju ksenofobiju.

Poznati po huliganizmu
- Neki od napadača nosili su huligansku odjeću, a radi se o navijačima Dynamo Dresdena - kazala je za Bild glasnogovornica policije Kathleen Doetsch. Ovo nije prvi ovakav ispad huligana iz Dresdena, koji su poznati po divljanju i pravljenju nereda na stadionima, ali i izvan njih.

Nekolicina njih upala je u nekoliko ćevabdžinica u tom njemačkom gradu za vrijeme Europskog nogometnog prvenstva 2008. godine, koje se održavalo u Austriji i Švicarskoj. Vođa huligana tada je osuđen na dvije godine i sedam mjeseci zatvora. Također, u veljači 2014. godine, huligani su upali u noćni bar u Dresden Neustadtu, povrijedivši tom prilikom jednu osobu.