FOTO/VIDEO  'Peshmerga' snage iz Iraka stižu u Kobani

kurdi, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Kobani
Zastupnici u Iračkom Kurdistanu jučer su odobrili slanje boraca u sirijski grad Kobani nakon što je Turska potvrdila kako će dopustiti prelazak iračkim kurdskim Peshmerga snagama, ali ne i kurdskim PKK borcima čiji saveznici (PYD/YPG) brane grad Kobani od ISIL-a.

Iz glavnog grada Iračkog Kurdistana, Arbila, stižu informacije kako će Peshemerge stići u Kobani "čim prije moguće", vjerojatno za nekoliko dana. Spominje se brojka od oko 500 boraca.

U isto vrijeme sukobi u Kobaniju i okolici ponovno postaju sve intenzivniji. Američki zračni napadi izvedeni su u blizini centra grada što upućuje na to da se ISIL i dalje nalaze u gradu. Štoviše, na internetu su se pojavile video snimke koje prikazuju ISIL-ove militante u samom centru grada.Tijekom jučerašnjeg dana turski predsjednik Erdogan rekao je za vrijeme novinske konferencije kako je Turska predložila SAD-u da u Kobani uđu iračke kurdske snage. Erdogan ističe kako SAD nisu odmah prihvatili takav prijedlog, no kasnije pristaju na takvu opciju.

Podsjetimo, turske vlasti u dobrim su odnosima s vlastima u Iračkom Kurdistanu, no Kurde u Kobaniju, koji su povezani s PKK-om, smatraju neprijateljima. Jasno je kako Turska želi uvesti sebi lojalnije snage u ovaj sukob, no pitanje je hoće li to samo dodatno zakomplicirati situaciju na terenu pošto YPG/PKK borci i Peshemerge nemaju nužno ista stajališta po brojnim pitanjima .

Jedan od šefova kurdske stranke PYD (krilo PKK-a u Siriji), Salih Muslim, rekao je kako su tražili ulazak YPG (oružane jedinice PYD-a) snaga u Kobani, a ne Peshemerga. Ranije su branitelji u Kobaniju poručili kako im ne treba pojačanje u ljudstvu, samo u oružju.

Američki zračni napadi u Kobaniju i okolici i dalje su intenzivni. Organizacija SOHR danas je objavila informaciju u kojoj se navodi kako je u američkim zračnim napadima u Siriji do sada ubijeno 553 osoba, od toga 32 civila.

Osim američkih zračnih snaga ovih dana su izuzetno aktivne i sirijske zračne snage koje za razliku od SAD-a udaraju na sve militante - od FSA do ISI Sirijski ministar informacija, Omran Zoabi, poručio je kako su sirijske zračne snage uništile dva vojna zrakoplova kojima je ISIL počeo operirati na sjeveru zemlje.