Parlament smijenio Janukoviča - Timošenko na slobodi

Viktor Janukovič, ukrajina, državni udar, Julija Timošenko
BBC je s ukrajinskog TV kanala ITC prenio snimljeno Janukovičevo obraćanje narodu u kojem je rekao da će učiniti sve kako bi se zaustavilo krvoproliće i nasilje u zemlji te da neće dati ostavku jer je legitimno izabran predsjednik.

I Interfax je prenio Janukovičevu izjavu za TV da nema namjeru dati ostavku i otići iz zemlje. Janukovič smatra kako se u Ukrajini događa 'državni udar'. Stanje u zemlji usporedio je s nacističkim dolaskom na vlast u Njemačkoj. 'Učinit ću sve da zaštitim zemlju od podjele i spriječim krvoproliće, rekao je Janukovič koji je svoje protivnike nazvao gangsterima koji teroriziraju cijelu zemlju. 'Pucalo se na moj auto, ali ja se ne bojim, tužan sam', dodao je. Ukrajinska je vojska na svojoj internetskoj stranici objavila je 'odana svojim ustavnim obvezama te da se neće dati uvući u unutarnji politički sukob'.

'Novi' parlament smijenio Janukovića i raspisao izbore za 25. svibnja

Ukrajinski parlament na izvanrednoj je sjednici smijenio Janukoviča i raspisao izbore za 25. svibnja. U parlamentu koji ima 450 mjesta odluku da Janukovič više ne može obnašati svoju ustavne ovlasti poduprlo je 328 zastupnika. Zastupnici su odluku pozdravili velikim pljeskom i otpjevali nacionalnu himnu. Parlament je prihvatio i rezoluciju u kojoj se osuđuje separatizam, a izglasovano je i da se Julija Timošenko po hitnom postupku pusti iz zatvora. Glavnom državnom odvjetniku izglasovano je nepovjerenje. Za novog predsjednika parlamenta izabran je Oleksander Turčinov iz Domovinske stranke Julije Timošenko. Parlament je imenovao i novog ministra unutarnjih poslova Arsena Navakova.

Pred parlamentom su čelnici četiriju ukrajinskih sigurnosnih tijela kazali da neće sudjelovati ni u kakvom sukobu s narodom. Radi se o posebnim vojnim postrojbama - interventnoj policiji Berkut, snagama Alfa za posebne operacije i vojnim obavještajcima. Ministarstvo unutarnjih poslova već je prije signaliziralo da će stajati uz antivladine prosvjednike. Na ulicama Kijeva nema nijednog policajca.

Julija Timošenko na slobodi

Zatočena ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko puštena je u subotu na slobodu, iz bolnice u kojoj se nalazila pod zatvorskom paskom. Bivša premijerka mahnula je pristašama iz automobila u kojem je izašla iz bolnice u Harkivu.
Timošenko (53) se nalazila u zatvoru od 2011. zbog zloporabe ovlasti povezano s potpisivanjem plinskih sporazuma s Rusijom, nakon suđenja koje je EU ocijenila politički motiviranim.

Janukovič osniva separatističku vladu i traži pomoć od Putina?

'Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je u Harkivu, ispunjava svoje ustavne funkcije', izjavila je njegova savjetnica Gana German. U Harkivu, gradu na istoku zemlje koji je snažno Janukovičevo uporište, održava se kongres ukrajinskih proruskih regija, u nazočnosti ruskih zastupnika i guvernera. Mihajlo Dobkin, guverner regije Harkiva, kazao je da se kongres ne sprema podijeliti zemlju, već očuvati je. Međutim, u rezoluciji prihvaćenoj na skupu kaže se: 'Uvjeti pod kojima je parlament donio odluke dovode u sumnju njihov legitimitet i legalitet. Tijela središnje vlasti su paralizirana. Dok se ponovno ne uspostave ustavni red i poredak, odlučili smo preuzeti odgovornost za očuvanje reda, pravnog poretka, ljudskih prava i sigurnosti ljudi na našim teritorijima'.

Ukrajinsko-ruski portal Versii.com javlja kako ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u Harkivu sa svojim suradnicima raspravlja o formiranju posebne vlade na jugoistoku Krima. Prema pisanju portala, od ruskog predsjednika Vladimira Putina namjeravaju tražiti pomoć u 'osiguranju sigurnosti' na tom području. S Janukovičem su zamjenik premijera Andrij Kluev i bivši premijer Mikola Azarov.

hrt.hr