Palmer: SAD od sljedeće kosovske vlade očekuju ukidanje carina Srbiji

Palmer: SAD od sljedeće kosovske vlade očekuju ukidanje carina Srbiji

 Specijalni zastupnik američkog državnog tajnika za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je kako sljedeća kosovska vlada, poslije izbora 6. listopada, mora biti spremna suspendirati carinske pristojbe na robu iz Srbije koje su zapreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Sjedinjene Države nadaju se kako bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, rekao je Palmer i sugerira da bi one mogle obuhvatiti i „potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova" te da bi se „na tim temeljima, dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u pozitivnoj atmosferi i okrenuti se postizanju sporazuma“, javlja Hina.

"Prva stvar je da pričekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. listopada, nakon čega slijedi proces formiranja vlade" - rekao je Palmer nakon posjeta regiji gdje se odvojeno sastao s predstavnicima Beograda i Prištine.

SAD će „jasno staviti do znanja svoja očekivanja“ da sljedeća vlada Kosova bude „vlada spremna za dijalog, spremna da suspendira tarife koje su zapreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna sastaviti pregovarački tim sa snažnim ovlastima“ i „spremna je angažirati se za pregovaračkim stolom sa Srbijom u ozbiljnoj namjeri da postigne sporazum o normaliziranju odnosa“.

"Sjedinjene Države bit će s njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom" - poručio je Palmer.

Iz ureda srbskog predsjednika Aleksandra Vučića priopćeno je kako je on telefonski razgovarao s Palmerom i kako će Srbija nastaviti zalagati se „za postizanje stvarnog i održivog kompromisnog rješenja pitanja Kosova i Metohije, zaštitu interesa Srba na Kosovu i očuvanje državnih i nacionalnih interesa“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić i Palmer su sljedeći sastanak dogovorili „u idućih 10 dana“, navodi ured.

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je gotovo godinu dana pošto je kosovska vlada jednostrano uvela pristojbe na srpsku robu isprva 10, a zatim 100 posto. Time je Priština odgovorila na lobiranje srpske diplomacije protiv prijema Kosova u Interpol i UNESCO kao i  među članicama UN da povuku priznanje kosovske neovisnosti.

Beogradu je ukidanje carina uvjet bez kojeg nema govora o nastavku pregovora, čemu se vlada odlazećeg premijera Ramusha Haradinaja kategorički protivi.

Priština nastavak pregovora uvjetuje da Beograd jamči priznanje i prihvati da Kosovo postane članica UN-a, a što srbijanski državnih vrh odbija uz obrazloženje kako je to protivno srpskim državnim i nacionalnim interesima. 

Službeni Beograd istodobno upozorava da Priština, ni šest i pol godina od potpisivanja tzv. briselskog sporazuma o normaliziranju odnosa pod okriljem EU, nije ispunila svoje obveze da kosovskim Srbima omogući formiranje Zajednice srpskih općina, što vlasti u Prištini vide kao „instaliranje modela Republike Srpske na Kosovo“.