Palmer: SAD će se ponovo fokusirati na zapadni Balkan

Politika, Matthew Palmer, zapadni balkan, strategija za zapadni balkan, Matthew Palmer, kosovo, Srbija, regija, diplomati, Mostar, sastanak

Visoki zvaničnik američkog State Departmenta i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je danas u Podgorici da se SAD ponovo fokusiraju na zapadni Balkan.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove danas je u Podgorici razgovarao s predsjednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem.

Kako je priopćeno iz Vlade Crne Gore, Palmer je ocijenio kako je Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regiji kazavši kako nije slučajno što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

U razgovoru je zaključio kako je proces europske i euroatlantske integracije zapadnog Balkana u interesu i regije i Europe u cjelini te da politiku proširenja EU-a treba posmatrati kao europsku stratešku politiku.

"To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država naše regije“, rekao je crnogorski premijer.

Marković je kazao kako je Vlada Crne Gore posvećena uspjehu dijaloga o izborima, kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera, navodi se u priopćenju.

Tijekom posjete Crnoj Gori, Palmer se sastao i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Crnogorski predsjednik naglasio je kako obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regiji: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regije.

„Put za prevazilaženja je integracija, a zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja“, kazao je Đukanović. 

 Palmer je Đukanovića informisao o prioritetima svoje misije - podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

 Istakao je kako u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regije.