Otkriveno zašto su rezervoari zrakoplova bili prazni

zrakoplovna nesreća
zrakoplovna nesreća

Jučer su prvi put objavljene izjave nekih od preživjelih iz nesreće, a danas je brazilski list O Globo izašao s informacijom da je zrakoplov ostao bez goriva, što su im potvrdili kolumbijski službenici.

Direktor Odjela za civilno zrakoplovstvo Alfredo Bocanegra rekao je da je inicijalna inspekcija na mjestu nesreće otkrila da "zrakoplov u trenutku pada nije imao goriva u rezervoaru", piše BBC.

- Nakon što smo provjerili ostatke zrakoplova možemo sa sigurnošću utvrditi da u rezervoaru nije bilo goriva u trenutku pada. Zbog toga odmah započinjemo istragu da utvrdimo zašto je zrakoplov ostao bez goriva - rekao je Bocanegra.

Praksa je da zrakoplovi uvijek ostave goriva za najmanje dodatnih pola sata kako bi u slučaju nužde mogli sletjeti na alternativni aerodrom, dodao je službenik za civilno zrakoplovstvo Freddy Bonilla.

- U ovom slučaju zrakoplov nije imao goriva za tu opciju, a kako su motori izvor električne energije, tako je i nestankom goriva otkazala elektronika - objasnio je Bonilla.

Vjerovatni uzrok manjka goriva u zrakoplovu krije se u zakašnjelom dolasku tima iz brazilskog Sao Paola u Santa Cruz de la Sierru u Boliviji, zbog čega je otkazano planirano stajanje i točenje goriva na aerodromu u Cobiji u istoj državi, koja je udaljena sat i pol leta od Santa Cruz de la Sierre.

Naime, aerodrom u Cobiji nije radio noću, kad je zrakoplov s nogometašima, klupskim službenicima i novinarima trebao tamo sletjeti.

Pored ovog otkrića, koje je zaista zastrašujuće, i snimka sa zadnjih minuta leta otkriva prilično kaotičan razgovor s kontrolom leta u Medellinu.

Pilot je nekoliko puta tražio dopuštenje da sleti zbog "problema s gorivom", dok je kontrolorka leta objašnjavala da je drugi zrakoplov, koji je imao mehaničkih problema, ima prioritet te zamolila pilota da pričeka još sedam minuta.

Kako je zrakoplov kružio i čekao dopuštenje da sleti, tako je pilot postajao sve očajniji.

- Elektronika je potpuno otkazala, ostali smo bez goriva - zavapio je u trenutku kad je zrakoplov bio na visini od 2745 metara, četiri minute prije nego je udario u planinu.

Prije nego što je veza s kontrolnim tornjem nestala, pilot je zadnji put zamolio "Vektori, gospođice. Vektori za slijetanje".

Puna istraga o padu zrakoplova mogla bi trajati mjesecima, a crne kutije već su poslane u Britaniju gdje će ih otvoriti njihov proizvođač, kompanija BAE.

Nesreću je preživjelo samo šest osoba.