Otkriće forenzičara: Arafat otrovan radioaktivnim polonijem

Palestinski vođa Jaser Arafat otrovan je 2004. radioaktivnim polonijem, izjavila je u srijedu njegova udovica Suha nakon primitka rezultata forenzičnog ispitivanja provedenog na institutu za radijacijsku fiziku sveučilišta u Lausanneu,u Švicarskoj.

»Ovdje je riječ o pravom zločinu, političkom ubojstvu«, kazala je Suha, dodavši da je forenzički tim »potvrdio sve naše sumnje«. Stručnjaci iz Lausannea su prošlog studenoga otvorili Arafatov grob u Ramallahu na Zapadnoj obali i uzeli uzorke s njegova tijela na analizu kako bi ispitali tvrdnje o navodnom trovanju.

»Znanstveno je dokazano da nije preminuo prirodnom smrću i imamo znanstveni dokaz da je taj čovjek ubijen«, piše u izvješću patologa predanog odvjetnicima Suhe Arafat i palestinskim dužnosnicima u Ženevi.

Suha Arafat nije optužila niti jednu osobu niti državu, priznajući da je nekadašnji povijesni vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) imao mnogo neprijatelja. Podsjetila je, međutim, da ga je Izrael imenovao »preprekom miru«.

Wasel Abu Jusuf, član izvršnog odbora PLO-a, kazao je da je »predsjednik Arafat preminuo kao žrtva organiziranog terorističkog atentata koji je izvela država Izrael jer ga se željela riješiti«.

Izrael je zanijekao bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti, podsjetivši da je Arafat imao 75 godina i vodio nezdrav način života. Izraelska vlada nije komentirala najnovije nalaze stručnjaka.

hina.hr