Oteti državljanin BiH pušten na slobodu

Libija

"Službeni vam mogu potvrditi da je Matić na slobodi i svaki trenutak očekujem da me nazove", rekao je Efendić u telefonskoj izjavi Srni. Prema njegovim riječima, Matić je potpuno siguran.

Efendić za sada nije mogao da saopći više detalja, kao ni da komentira da li je Matić sa još dvojicom kolega zaista bio otet.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je jučer instrukciju Veleposlanstvu BiH u Tripoliju da učini sve neophodne napore radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica povodom nestanka trojice inženjera u Libiji, među kojima je Matić, državljanin BiH.

Veleposlanstvo BiH u Tripoliju saopćilo je jučer da je u stalnom kontaktu sa vlastima Libije, te Veleposlanstvom Italije u Tripoliju koja se aktivno uključila u cijeli slučaj, s obzirom da su sva trojica radila za jednu talijansku kompaniju, uz istovremeni angažman Veleposlanstva BiH u Rimu čije osoblje je u kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova Italije.

Petar Matić, Marko Valisa i Emilio Gafuri zaposleni su u jednoj talijanskoj građevinskoj tvrtki u Libiji, u gradu Zuvara. Njihovo vozilo nađeno je ispred kuće u kojoj su živjeli, i to sa uključenim motorom.