Osuđenog ratnog zločinca u Beogradu dočekali trubači: Savjest mi je čista i mirno spavam

...što su mu istekle dvije trećine kazne za ratne zločine, a u beogradskoj zračnoj luci, gdje su ga dočekali brojni priatelji, rodbina i članovi obitelji, izjavio je da nije počinio nikakav ratni zločin te da mu je savjest čista i mirno spava.

Ojdanić je, kako su izvjestili beogradski eltkronički mediji, u gotovo dvadesetominutnom obraćanju novinarima u beogradskoj zračnoj luci naglasio kako je razočaran međunarodnim pravom, ustvrdivši da je tjekm srpsko-albanskih sukoba 1999. na Kosovu bilo zločina na svim stranama i da se on osobno uvijek zalagao da svi zločinci budu kažnjeni.

Ojdanića su, među ostalim, dočekali i trubači, a okupljeni su nosili državne zastave i skandirali "Živio general" i "Bravo generale", izvjestila je televizijska postaja B92.

Haaški sud je Ojdanića u veljači 2009. u prvostupanjskom postupku osudio na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podupiranja prisilnog premještanja, deportacije, ubojstava i progona Albanaca sa Kosova 1999. godine.

Ojdanić je krajem sječnja postigao sporazum da tužiteljtsvo ne podnosi žalbu na prvostupanjsku presudu, a da zauzvrat Ojdanić prihvati navode iz optužnice da su vojska i policija na Kosovu počinile zločine.

Ojdanić je tada, prema navodima medija, izjavio kako "u potpunosti prihvaća nalaze iz presude", izrazivši "iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje je osuđen".

Generala Dragoljuba Ojdanića je za načelnika glavnog stožera VJ 1998. imenovao tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević.

Ojdanić se dragovoljno predao Haaškome sudu u proljeće 2002. godine, a za zločine na Kosovu sudilo mu se zajedno s bivšim predsjednikom Srbije Milanom Milutinovićem, koji je oslobođen svih optužbi.

"Kosovski proces" protiv bivših visokih državnih, vojnih i policijskih dužnosnika SR Jugoslavije i Srbije, koji su optuženi za zločine na Kosovu, još nije pravomoćno okončan, a konačnu presudu čekaju još bivši vicepremijer SRJ Nikola Šainović, nekadašnji zapovjednik 3. armije general Nebojša Pavković, načelnik stožera Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević i Sreten Lukić koji je tjekom NATO-ova bombardiranja bio načelnik MUP-a Srbije za Kosovo.

U petak će iz haaškog zatvora u Beograd stići i bivši visoki dužnosnik bosanskih Srba Momčilo Krajišnik, koji je pritvorima tribunala od travnja 2000. godine. On je u prvostupanjskoj presudi bio osuđen za zločine nad nesrpskim pučanstvom tjekom rata u BiH na 27 godina zatvora, a žalbeno vijeće Haaškog suda izreklo mu je 17. ožujka 2009. kaznu od 20 godina.