Osama Bin Laden ubijen u napadu američkih snaga u Pakistanu

Vođa i osnivač terorističke skupine al Qaida i jedan od najtraženijih svjetskih terorista, Osama bin Laden, ubijen je u nedjelju u napadu američkih snaga u Pakistanu, javljaju svjetske agencije.

Američki je predsjednik Barack Obama objavio kako je bin Laden ubijen u operaciji američkih vojnika nedaleko od Islamabada. Do informacije o mogućoj lokaciji bin Ladena američke su službe sigurnosti došle još u kolovozu prošle godine.

- Nakon žestokog obračuna s pristašama al Qaide naši su vojnici došli u posjed bin Ladenova tijela - izjavio je Obama.

Osama bin Laden optužen je za brojne zločine među kojima su i teroristički napadi na New York i Washington 11. rujna 2001. godine u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi. Više se godina nalazio na popisu najtraženijih osoba na svijetu. Obama je naglasio kako je njegova smrt 'najznačajnije postignuće do sada u borbi s al Qaidom'.

Sjedinjene su Američke Države podigle razinu pripravnosti u svim veleposlanstvima diljem svijeta u strahu od moguće terorističke odmazde. Američki dužnosnici ističu da će se da posmrtnim ostacima Osame bin Ladena postupati u skladu sa islamskom tradicijom.

Gotovo u isto vrijeme od objave smrti Bin Ladena brojni su se Amerikanci počeli skupljati pred Bijelom kućom u Washingtonu vičući 'SAD, SAD' te slaveći.

Bin Laden je gotovo desetljeće uspijevao bježati savezničkim snagama iako je na njegovu glavu bila raspisana tjeralica s nagradom od 25 milijuna dolara. Njegova se smrt tumači kao značajan udarac al Qaidi, no isto tako se strahuje od reprize najkrvavijih terorističkih napada u svrhu odmazde.

Američki je predsjednik Obama o mogućoj lokaciji bin Ladena bio obaviješten još tijekom prošlog kolovoza.

- Tada je informacija bila daleko od sigurna i trebalo je mjesecima istraživati detalje. Sastajao sam se s timom za nacionalnu sigurnost kako smo dobivali sve više informacija. Na kraju je potvrđeno da se bin Laden skriva unutar kompleksa duboko u Pakistanu. Prošlog sam tjedna odlučio kako imamo dovoljno informacija za siguran napad te dozvolio operaciju privođenja Osame bin Ladena prravdi - objasnio je Obama.

U nedjelju je mala skupina američkih specijalaca započela operaciju u Abbottabadu, sjeverno od Islamabada. Nakon žestokog obračuna bin Laden je ubijen i njegovo su tijelo uzele američke snage. Operacija je trajala 40-ak minuta. U napadu su smrtno stadala još četiri osobe, dva muškarca za koje se vjeruje da su glasnici te jedan koji je navodno bin Ladenov sin kao i žena koju su teroristi uzeli kao živi štit. Od američkih vojnika nitko nije poginuo, međutim izgubljen je jedan helikopter navodno zbog tehničkog kvara. Letjelicu su uništili američki vojnici.

Američki dužnosnici ističu kako su ostali zatečeni prvim informacijama o veličini kompleksa u kojem se bin Laden sakrivao. Zid visine između četiri i šest metara bio je izgrađen oko područja koje je i do osam puta veće bilo od okolnih te procijenjeno na više milijuna dolara. Bin Laden tamo nije imao telefonsku liniju kao ni pristup internetu.

 

- Ovo je vrlo važan trenutak, ne samo za obitelji stradalih 11. rujna te drugim terorističkim napadima već i za sve ljude diljem svijeta koji žele graditi zajedničku budućnost mira, slobode i suradnje za našu djecu - rekao je nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton.

Njegov nasljednik, George W Bush koji je i pokrenuo napad na Afganistan opisao je vijest o bin Ladenovoj smrti kao 'monumentalno postignuće'.

- Borba protiv terora se nastavlja, no sinoć je Amerika odaslala jasnu poruku - nema veze koliko dugo traje, no pravda će biti zadovoljena - rekao je Bush u svojem priopćenju.

BBC-ev dopisnik Frank Gardner istaknuo je kako je za Zapad bin Laden postao utjelovljenje globalnog terorizma, no za druge je bio heroj, revan Musliman koji se borio protiv dvije svjetske velesile u ime Džihada.

Kao sin iz bogate Saudijske obitelji koja se bavi građevinom, bin Laden je odrastao u privilegiranim uvjetima. No, ubrzo nakon što je Sovjetski Savez izvršio invaziju na Afganistan pridružio se mudžahedinima tamo i borio na njihovoj strani zajedno sa svojim arapskim pristašama. Upravo je tu nastala jezgra skupine koja se danas naziva al Qaida.

Nakon proglašenja rata Sjedinjenim Američkim Državama 1998. godine bin Laden je, vjeruje se, odgovoran za terorističke napade na američka veleposlanstva diljem istočne Afrike, na milijardu dolara vrijedan bojni brod, za rušenje blizanaca Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku te napad na Pentagon.

izvor: jutarnji list