Optužen za likvidaciju 7.000 muškaraca i dječaka

radovan karadžić, Haški Tribunal, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, Valentin Inzko, ICTY, Republika Srpska, biljana plavšić, Momčilo Krajišnik, radovan karadžić, radovan karadžić, ratko mladić, Haški Tribunal, haški sud

"Pod Karadžićevim zapovijedanjem i nadzorom njegovi su podređeni sa suradnicima protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine tisuća Muslimana i Hrvata", napisali su tužitelji u dokumentu objavljenom u petak

Tužitelji Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju traže kaznu doživotnog zatvora za nekadašnjeg čelnika bosanskih Srba radovana Karadžića, optuženog između ostaloga za masakr sedam tisuća muškaraca i dječaka u Srebrenici te granatiranje Sarajeva.

Karadžić je bio vođa Republike Srpske, samozvane države etničkih Srba na silu stvorene u multietničkoj Bosni i Hercegovini, a tužiteljstvo tvrdi da je tijekom trogodišnjega rata koji je odnio stotinu tisuća života predvodio protjerivanje etničkih Hrvata i Bošnjaka.

"Pod Karadžićevim zapovijedanjem i nadzorom njegovi su podređeni sa suradnicima protjerali, ubili, mučili i na druge načine zlostavljali stotine tisuća Muslimana i Hrvata", napisali su tužitelji u dokumentu objavljenom u petak.

"Proglasi li vijeće Karadžića odgovornim za znatan dio tih zločina... doživotni zatvor jedina je prikladna osuda", dodali su u podnesku.

Tužitelj u ponedjeljak počinje završne izjave. Karadžić se brani sam i odgovorit će u srijedu. Zatim će suci vijećati o presudi i kazni.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, najgori masakr u Europi od Drugoga svjetskog rata. Srpske snage u ljeto 1995. izvele su muškarce i mladiće iz Srebrenice i poubijali ih u okolnim šumama.

Terete ga i za granatiranje Sarajeva tijekom opsade što je trajala gotovo četiri godine i u kojoj je život izgubilo više od pet tisuća civila.

Optužen je 1995., neposredno poslije rata, a napokon je uhićen 2008. Godinama je bio u bijegu i u srbijanskome glavnom gradu Beogradu prerušen radio kao new-age iscjelitelj, piše Reuters.