OPREZ: Virus MERS se širi

virusi, Zdravstveni stručnjaci, virus, Virus MERS, koronavirus MERS, epidemija, virus, virus, virusi, virusne bolesti, Virus MERS, južna koreja, virus, Virus MERS

U nedjelju je u Južnoj Koreji zabilježeno još 14 slučajeva bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), tako da ih je sada u toj zemlji ukupno 64, a pet je osoba preminulo. Južnokorejski dužnosnici podsjećaju da za tu bolest još uvijek ne postoji lijek. Smrtonosni koronavirus MERS prvi je put zabilježen u Južnoj Koreji 20. svibnja i vrlo je brzo proglašena epidemija. Zanimljivo je da su se svi zarazili u zdravstvenim ustanovama. Širenje MERS-a, koji je smrtonosniji, ali manje zarazan od virusa teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) koji je 2003. odnio gotovo 800 života u svijetu, potaknuo je opću zabrinutost u četvrtom po snazi azijskom gospodarstvu. Taj virus za koji nema cjepiva ni lijeka zabilježen je u više od 20 zemalja.

Oboljeli od MERS-a najčešće umiru od visoke temperature i upale pluća, a češće je koban za ljude s dijabetesom, one kojima su bubrezi otkazali i one s problemima disanja. Liječenje ove bolesti je veliki problem jer je riječ o virusu, a u tom slučaju antibiotici nisu učinkoviti. Sve što liječnici mogu napraviti je respiratorom održavati pacijenta na životu sve dok mu imunitet ne ojača dovoljno da tijelo samo pobijedi virus. Stopa smrtnosti je veća od 30 posto. Među ljudima se širi bliskim kontaktom. Iako se može zaraziti dodirom ili preko krvi, ne širi se lako kao gripa ili ospice, a zaraze se oni koji udahnu veliku količinu virusa.

Podrijetlo ovog virusa nije još razjašnjeno, smatra se da on može biti rezultat nove mutacije nekog virusa iz iste skupine.