Opasni val hladnoće zahvatio Europu: Smrznulo se 40 ljudi

Opasni val hladnoće zahvatio Europu: Smrznulo se 40 ljudi
Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva uzrokovanih polarnim temperaturama, javlja u srijedu AFP i dodaje da su većina umrlih beskućnici.

U tom valu ekstremne hladnoće koji su britanski mediji prozvali "Zvijer s istoka", Nizozemci "Sibirskim medvjedom", Šveđani "snježnim topom", dok su Francuzi odabrali naziv "Moskva-Pariz", od petka je u Poljskoj umrlo 18 ljudi, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumunjskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi.

U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na minus 21 stupanj, u Lubecku na sjeveru Njemačke minus 20, na jugu Poljske minus 19, u belgijskom Liegeu minus 18, a u okolici Londona minus 10.

U Švicarskoj, u Glattalpu na 1850 metara nadmorske visine zabilježeno je minus 36 stupnjeva Celzija.

U Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, na Balkanu i Skandinaviji snijeg i poledica su izazvali velike poteškoće u prometu.

Zbog velike hladnoće grije se na maksimumu pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu. Samo u ponedjeljak je isporučeno 666,8 milijuna prostornih metara plina.

Austrijski tabloid Osterreich je nagradu za "najledeniji posao u Austriji" dodijelio Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke stanice na Sonnblicku na 3109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno vrše mjerenja. Za sva mjerenja im treba oko sat vremena na minus 32, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće se kreće oko minus 60.

Zbog hladnoće zatvorene ostaju i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, Kosovu, Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala pa čak i Albaniji.

Esktremno niske temperature i mraz opasne su, posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svjedoči i slučaj iz Slovenije, gdje je muškarac iz okolice Maribora umro u vlastitom dvorištu, a za život druge osobe liječnici se još bore.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, stradali muškarac je živio sam, a pronađen je preslabo odjeven, na dvorištu, gdje je umro od pothlađenosti, a nakon što su tijelo uočili susjedi o tome je obaviještena hitna pomoć. Pretpostavlja se da je htio otići po drva, pri čemu se okliznuo i pao.

U srijedu ujutro još jedna osoba u vrlo teškom stanju zbog hipotermije dovedena je u mariborsku bolnicu, gdje se liječnici bore za njen život, potvrdili su bolnički izvori, prenosi mariborski radio.