On će uskoro 'zakuhati' u EU, kontroverzni Geert Wilders

Geert Wilders
Lider desničarske nizozemske stranke Sloboda (PVV), Geert Wilders, koji slovi za islamofoba, postaje sve popularniji, a njegova stranka bi - da se izbori održavaju danas - osvojila najveći broj glasova u Nizozemskoj, potvrđuju nove ankete.

Najuglednija nizozemska organizacija za političke ankete, Maurice de Hond, objavila je izvještaj u kojem se navodi kako bi PVV dobili 33 zastupnička mjesta u donjem domu nizozemskog parlamenta koji ima 150 mjesta. U tom slučaju Wilders bi postao novi nizozemski premijer.

Stranka aktualnog premijera Marka Ruttea, Narodna Stranka za Slobodu i Demokraciju, završila bi na drugom mjestu s 25 zastupničkih mandata.

Wildersova stranka trenutačno ima 15 mandata u parlamentu.

Idući parlamentarni izbori u Nizozemskoj održati će se u ožujku iduće godine, a mnogi već smatraju kako će to biti Wildersov trijumf.

Po pitanju odnosa između EU i Rusije, Wilders je kritičan prema pojedinim ruskim potezima, ali tvrdi kako je EU učinila pogrešku kada su krenuli u sraz s Moskvom. "Rusija, naravno, mora maknuti svoje ruke s ukrajinskog teritorija, uključujući i s Krima, no poticanjem ove situacije EU je pokazala svoj bankrot", rekao je. Ističe kako je EU "dolila benzin na vatru" kada su Ukrajini ponudili trgovinski pakt.

 

rt.com/aljazeera.com