FOTO/VIDEO  Oluja uraganskih razmjera Xaver uzeo i četvrtu žrtvu

orkanski vjetar, Xaver, sjever europe, Škotska, Nizozemska, Njemačka, danska, žrtve orkana Xaver
Mediji javljaju kako je u Škotskoj poginuo jedan muškarac. Riječ je o vozaču kamiona kojeg je prevrnuo jak vjetar. Vlasti javljaju kako je poginulo još najmanje troje ljudi.

U nesreći se sudarilo još nekoliko vozila, ozlijeđeno je četvero ljudi. Nesreća je bila u West Lothianu, zapadno od Edinburgha.

Željeznički kolodvor u Glasgowu su morali evakuirati jer je nevrijeme razbilo stakleni krov. Srećom, nitko nije bio ozlijeđen.
Bez struje 100.000 domova; Više od 240 upozorenja zbog poplava

Daily Mail javlja kako je zbog oluje u Britaniji 100.000 domova ostalo bez struje. Izdano je više od 240 upozorenja zbog poplava u Engleskoj i Walesu, a najviše u regiji East Anglia.
U Njemačkoj zastoji u prometu, neke škole otkazale nastavu

Oluja je zahvatila i Njemačku. Na sjeveru zemlje došlo je do zastoja u željezničkom prometu, a u nekim školama otkazana je nastava. U Njemačkoj su zabilježeni udari vjetra od 104 km/h, a pretpostavlja se da bi oni mogli tijekom večeri doseći i brzinu od 160 km/h. Xaver je izazvao i probleme u zračnom prometu. U zračnoj luci u Hamburgu zasad je otkazano 20-ak letova, javlja Bild. U Leipzigu i Chemnitzu su zatvoreni božićni sajmovi. U njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein vodostaji rijeka bi u noći na petak mogli porasti do 3,5 metara.

Oluja je pak u Danskoj zaustavila sav željeznički promet. Orkan je napravio materijalnu štetu i u Švedskoj te Norveškoj.
Očekuje se da će trajati dan i pol

Ime Xaver oluji je dao institut u Berlinu. Ove godine sve ciklone nose muška imena. Ciklona je krenula s Grenlanda prema Velikoj Britaniji i Skandinaviji te ide dalje prema sjeveru Njemačke. Oluja će trajati neobično dugo za orkan, odnosno dan i pol.


24sata.hr