Oko dvije tisuće Hrvata okupilo se na Hercegovačkoj večeri u Gerlingenu kod Stuttgarta

Dragan Čović
U Stuttgartu su potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, ali i i trener svih trenera legendarni Miroslav Ćiro Blažević, piše Fenix magazin.

Među gostima na Hercegovačkoj večeri su i svećenici Crkve u Hrvata predvođeni provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom i voditeljem HKM Stuttgart fra Zvonkom Tolićem.

U glazbenom dijelu ovogodišnje Hercegovačke večeri nastupa Jura Stublić i grupa Film, Sinovi Hercegovine s Marijom, guslar Stojan Čarapina te članovi Kulturno-umjetničkog društva Krešimir pod vodstvom koreografkinje Ivanke Kamenšek.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je pozdravni govor u kojem je kazao: "Poštovane Hrvatice i Hrvati, dragi prijatelji, posobno vas pozdravljam i zahvaljujem na pozivu. Veseli me da mogu podijeliti nekoliko riječi i uživati u ovoj prelijepoj večeri. Kao što je kazano, danas se Hrvati u BiH bore za svoju opstojnost, svoju jednakopravnost. Naše zajedništvo i zajedništvo svih Hrvata, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, kao i Hrvata diljem svijeta može osigurati našu jednakopravnost u BiH. Naš drugi slogan je razvoj, opstanak i opstojnost. Ako ima mladosti, obrazovanja i radnih mjesta onda možemo razmišljati o našoj budućnosti. I na kraju vrlo jasna poruka uz slogane da želimo izabrati svoje legitimne predstavnike u BiH, a s obzirom da je to vrlo teško zbog zakona i odnosa koje imamo u BiH. Vrlo jasna poruka, za svoj dom, za svoj narod, za svoju domovinu. Jer to je ono što mi danas pokušavamo u BiH kao najmalobrojniji narod napraviti. Očekujemo da svi vi koji ste dali svoj doprinos da se registrirate i pratite ono što se u domovini BiH događa. Da budemo zajedno u jednoj velikoj mreži Hrvata diljem svijeta. Danas nas je mnogo više u svijetu nego što nas je u BiH. Jedino što je ostalo jest praviti jednu veliku obitelj. Duboko sam uvjeren da to možemo samo zajedno napraviti. Pozivam vas da budemo zajedno! Živjeli"

Fenix Magazin.