Oko 10 000 ljudi u Bleiburgu: 'Izdajnička vlast pucala u potiljak potomcima žrtava'

Ovo, je, inače, po prvi puta da se obilježavanje bleiburške tragedije odvijalo bez političkog pokroviteljstva Hrvatskog sabora, što je izazvalo revolt okupljenog mnoštva na svetom bleiburškom polju. Zvižduci aktualnoj vlasti u Bleiburgu bili su konstantni, a posebno nadahnut govor održao je župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić koji je vlast nazvao veleizdjničkom zato što je, kako je rekao, pucala u potiljak potomcima bleiburških žrtava. Prozvao je Mesića, zbiog lažnog svjedočenja u Haagu i kriminalizacije Domovinskog rata, ali i Josipovića zbog činjenice da se hvali kako je potomak Titovog partizana, istog onog Tita koga povjesničari svrstavaju među deset najvećih svjetskih zločinaca.

- Ponoviti ću riječi prvog hrvatskog predsjednika, povjesničara i utemeljitalje hrvatske države, doktora Franje Tuđmana, NDH nije bila samo ouki hir i kvislinški zločin, već izraz težnji hrvatskoga naroda za svojom državom - rekao je Šišljagić, u nekoliko navrata prekidan gromoglasnim pljeskom, nikad većeg broja Hrvata i Bošnjaka okupljenih na Bleiburgu.

- Ukidanje pokroviteljstva Sabora nad povijesno najvećom klaonicom više desetaka, a možda i više od stotina tisuća Hrvata, izraz je ne samo nepriznavanja grijeha i zločina svojih otaca i djedova, već i podmukli ponovni pucanj u potiljak, ovoga puta u potiljak potomaka žrtava - zaključio je Šišljagić u Bleiburgu, no, nije zaboravio spomenuti ni predsjednika Ivu Josipovića i ustašku zmiju protiv koje se hrabri predsjednik nemilice borbi već mjesecima.

"Nakon pada fašizma hrvatski narod nije dočekao slobodu, utonuo je u mrak komunizma "

Svetu misu na bleiburškom polju vodio je šibenski biskup mons. Ante Ivas, koji je u nadahnutoj propovjedi rekao da nikome nije cilj na Bleiburgu razviti zastave mržnje, već zastave mira. Ivas je bio nedvosmislen u osudi fašističkih zločina, ali je jasno naznačio ono što mi ponavljamo godinama. Naime, nakon što je srušen fašizam hrvatski narod nije, kao ostali narodi zapadne Europe, doživio slobodu već je utonuo u mrak komunizma i potekle su rijeke krvi.

Komemoraciju je osiguravalo samo 35 policajaca, što znači kako se radilo o dostojanstvenom skupu na kojem se čak ni provkatori u ustaškim odorama nisu pojavljivali, ili ih je bilo jako malo, narod je odlučio ovu tragičnu obljetnicu obilježiti dostojanstveno, kako i dolikuje obilježavanju najveće tragedije u povijesti hrvatskoga naroda, odnosno klaonice, kako je pokolj koji je krenuo s Bleiburga nazvao doktor Šišljagić, inače čelnik HDSSB-a. Naravno, Tomislav Karamarko na Bleiburgu nije govorio. Spomenimo kako izaslanstvo HDZ-a u Bleiburgu čine Josip Salapić i bivši ministar branitelja Tomislav Ivić, sramotno je da Jadranke Kosor nije bilo na Bleiburgu, već su poslali trećerazredni ešalon stranke, bila je tu i Ruža Tomašić (HSP Ante Starčević), Darinko Kosor (HSLS), Danijel Srb (HSP), stigao je i najpopularniji hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson, koji je uspio demaskirati sve medijske klevete izrečene na njegov račun u posljednje vrijeme.

tinolovka-news