FOTO/VIDEO  Ofenziva terorističke organizacije ISIL

irak, ISIL, Ofenziva terorističke organizaci, Sirija, irak, ponovno preuzimanje Tikrita, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, iračke snage, prljave bombe, smrtonosni otrovi, ISIL, Grad Mosul, irak, irak, Bagdad, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kulturocid, irak, Grad Mosul, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, iračke snage, irak, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Grad Mosul, irak, Ekstremisti iz ISIL-a
Ofenziva terorističke organizacije ISIL na prostoru Iraka ponovno ulazi u već prepoznatljivu "blitzkrieg" fazu - tijekom jučerašnjeg dana, nakon što su preuzeli kontrolu nad graničnim prijelazom između Iraka i Sirije, zauzeli su čak tri grada na prostoru zapadne iračke provincije Anbar.

Gradovi Rawa, Ana i Rutba pali su kao Mosul i Tikrit - vojska je jednostavno pobjegla sa svojih položaja. Kako je to završilo u Tikritu vidjeli smo prije nekoliko dana kada su pripadnici ISIL-a izvršili masovnu egzekuciju zarobljenih vojnika i civila. No, unatoč tome, otpor ISIL-u, barem u većinski sunitskim gradovima, kao da ne postoji.ISIL su u subotu zauzeli granični prijelaz al-Qaim između Sirije i Iraka te time zapravo čvrsto spojili svoje jedinice u Iraku i Siriji. Ovo je logistički važan potez, ali i ideološki - ovim se ISIL zapravo počinje spajati sukladno vlastitom nazivu, u Islamsku Državu Irak i Levant.ISIL tvrde kako žele stvoriti Islamski Kalifat koji će u potpunosti ignorirati aktualne granice koje su postavljene od strane kolonijalnih sila prije sto godina. Bagdad naglo gubi kontrolu nad zemljom i ISIL je u svega nekoliko dana zauzeo znatno veći prostor u Iraku nego za vrijeme tri godine ratovanja u Siriji. Spomenimo pritom i činjenicu kako je Sirija većinski sunitska, a Irak većinski šijitska zemlja - još jedan dokaz protiv sektaške propagande, no ona zadnjih dana postaje neumoljiva.

Za Bagdad situacija će se svakako mijenjati s lošega na gore, no pitanje je koliko uopće sve te milicije koje ovih dana paradiraju u ogromnom broju - a navodno već broje i više stotina tisuća - uopće misle kretati u borbu protiv ISIL-a ili je njihov zadatak samo držati Bagdad i eventualno šijitske gradove na jugu i blizini.

Jer ako se ne desi protuofenziva uskoro, Irak je kao država gotov.