Odnosi između Rusije i Turske se naglo popravljaju

turska vojska
Odnosi između Rusije i Turske se naglo popravljaju, no zadnje vijesti govore kako bi ti odnosi, ako se nastave razvijati ovim tempom, uskoro mogli biti i snažniji no što su bili pred raspad koji se desio u studenom prošle godine kada je Turska srušila jedan ruski vojni zrakoplov.

Prije nekoliko dana je turski predsjednik Erdogan izrazio žaljenje zbog tog incidenta te se putem pisma ispričao ruskom predsjedniku Putinu. Nakon toga su dvojica razgovarala i telefonski, spominje se skorašnji sastanak uživo, a uživo su se već sastali turski i ruski ministar vanjskih poslova.

No, upravo aktualna izjava turskog ministra vanjskih poslova dolazi kao velika vijest. Naime, turski MVP Mevlut Cavusoglu rekao je danas u intervjuu za tursku državnu televiziju TRT kako bi Turska mogla Rusiji dati na korištenje svoju zračnu vojnu bazu Incirlik, za borbu protiv ISIL-a u Siriji.

Riječ je o velikoj turskoj zračnoj vojnoj bazi na jugu zemlje koju trenutačno, osim turskih snaga, koriste i američke, britanske, njemačke, saudijske i katarske zračne snage. Podsjetimo, Rusija svoje operacije u Siriji izvodi iz sirijske zračne vojne baze Khmeimim na zapadu zemlje.

"Surađivat ćemo sa svima koji se bore protiv ISIL-a. Ankara je otvorila bazu Incirlik svima onima koji su spremni aktivno se pridružiti ovoj borbi. Zašto ne surađivati s Rusijom po tom pitanju? Turska je spremna na takvu suradnju. Terorizam je naš zajednički neprijatelj. Zajednički angažman je važan kako bi se izbjegli potencijalni incidenti između strana koje sudjeluju u borbi protiv ISIL-a", rekao je.

Njegova izjava dolazi svega nekoliko dana nakon što se u Sočiju, 1. srpnja, sastao s ruskim kolegom, Sergejem Lavrovom.