Odgođeno drugostupanjsko suđenje za ratne zločine na Ovčari

Odgođeno drugostupanjsko suđenje za ratne zločine na Ovčari
Proces je odložen nakon usvajanja prigovora odvjetnika okrivljenih da nisu ispunjeni uvjeti za održavanje daljnjeg postupka nakon što je tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću prestala ta dužnost, a njegovi zamjenici nisu ovlašteni zastupati u procesima za ratne zločine.
Vrhovni kasacijski sud prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti
Glasnogovornica tog suda Mirjana Piljić izjavila je agenciji Tanjug da njegovi zamjenici nemaju ovlaštenja zastupati u procesima za ratne zločine dodavši da je vijeće tog Suda zatražilo izjašnjavanje o tome od Republičkog javnog tužiteljstva i Tužiteljstva za ratne zločine te je suđenje odgođeno do daljnjeg, iako je bilo planirano da se održi od 18. do 21. travnja.
Postupak pred Apelacijskim sudom treba se ponoviti nakon što je prije dvije godine Vrhovni kasacijski sud prihvatio zahtjev za zaštitu zakonitosti tj. izvanredni pravni lijek koji su uložili branitelji optuženih.
Iako osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, optuženi, koji su mahom bili u pritvoru od 2003. godine, poslije odluke Kasacijskog suda pušteni su da se brane sa slobode.
Proces pred Apelacijskim sudom ponovljen je za optužene Miroljuba Vujovića, Stanka Vujanovića, Milana Lančužanina, Jovicu Perića, Ivana Atanasijevića, Milana Vojnovića i Predraga Milojevića.
Suđenje za mučenje i strijeljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari pred srbijanskim pravosuđem počelo je 9. ožujka 2004. godine, a presudom Apelacijskog suda u Beogradu 23. lipnja 2010. predmet je bio pravomoćno okončan.
Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak su osuđeni na 20 godina zatvora, Milan Vojnović i Ivan Atanasijević na po 15 godina, Jovica Perić na 13 godina, Nada Kalaba na 11 godina, Milan Lančužanin na šest godina, a Goran Mugoša i Predrag Dragović na po pet godina zatvora. Od optužbe su oslobođeni Slobodan Katić, Predrag Madžarac, Vujo Zlatar i Milorad Pejić.
Povrijeđeno pravo na pravično suđenje
Ustavni sud Srbije je 12. prosinca 2013. usvojio ustavnu žalbu osuđenog Saše Radaka, našavši da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, a temeljem te odluke, branitelji osuđenih podnijeli su Vrhovnom kasacijskom sudu zahtjeve za zaštitu zakonitosti, koje je VKS usvojio 19. lipnja 2014. godine te ukinuo pravomoćnu presudu, a predmet vratio Apelacijskom sudu na ponovno odlučivanje.
Zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" dogodio se 21. studenog 1991. godine.