Od sutra u Švicarsku s HR osobnom: Uskoro i olakšano zapošljavanje Hrvata?

osobne iskaznice, hrvatske osobne, putovnice, UAE, Hrvatska, državljanstvo, zakon o prebivalištu, prebivalište, Hrvatska zemlja, lažna prebivališta, zakon o prebivalištu, dvojno prebivalište, prebivalište, Hrvatska zemlja, osobna iskaznica, provjera, Hrvatska, osobna iskaznica, prebivalište, Hrvatska, putovnica, mup, Hrvatska zemlja, prebivalište, Hrvati u BIH, europa, osobna iskaznica, domovnica, Hrvatsko državljanstvo, putovnica, prebivalište, dvojno prebivalište, Hrvatska, putovnica, putovnice, domovnica, dokumenti, Hrvati, švicarska, osobna iskaznica, osobna iskaznica, Hrvatska zemlja, dokumenti, uhićenje, putovnica, odlazak na rad u inozemstvo,  hrvatska putovnica, dozvola za rad,  radna dozvola, dozvola za rad, austrija, austrija, Austrijska vlada , odlazak u zemlje EU-a, odlazak na rad u inozemstvo, BIH, Hrvatska, London, Engleska, putovnica, osobna, hrvatski sabor, glasovanje, Hrvatsko državljanstvo
A kako doznaje Croexpress. eu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, aktivno se radi i na izjednačavanju prava hrvatskih državljana s pravima koja državljani drugih članica EU imaju u Švicarskoj.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u okviru rješavanja ukupnog statusa hrvatskih državljana u Švicarskoj nedavno postiglo sporazum o ukidanju obveze korištenja putovnica za turistička putovanja hrvatskih državljana. Time se omogućuje hrvatskim državljanima koji putuju u turističke svrhe ostvarenje prava ulaska na teritorij Švicarske Konfederacije s važećom osobnom iskaznicom. Navedeno pravo vrijedi za ulaske u trajanju do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana godišnje, piše Croexpress.eu.

Slijedi ratifikacija u parlamentu

Nakon potpisivanja Protokola kojim se Sporazum između država članica EU i Švicarske Konfederacije o slobodi kretanja osoba proširuje na Republiku Hrvatsku, kako nam kažu u MVEP-u, prvi sljedeći korak je ratifikacija, odnosno potvrđivanje istog u propisanoj parlamentarnoj proceduri Švicarske Konfederacije.

Potvrđivanje Protokola će osigurati građanima Republike Hrvatske jednakopravni status s građanima ostalih država članica EU, uz dogovorena prijelazna razdoblja, kakva su se odnosila i na prethodne krugove proširenja, doznajemo u MVEP-u. U prijevodu, između ostalog bi trebalo doći i do povećanja kvota od 50 jednogodišnjih i 450 kratkoročnih radnih dozvola koje trenutno vrijede i ponešto olakšanog zapošljavanja hrvatskih državljana. Sedmogodišnja prijelazna razdoblja, primjerice, do 31. svibnja 2016. vrijede za državljane Rumunjske i Bugarske. Za njih također vrijede obveza imanja radne dozvole te kvote, koje su se svake godine povećavale. Regionalne vlasti su također bile dužne skrbiti o tome postoji li za taj posao jednako kvalificirani Švicarac i sl.

U MVEP-u navode kako je riječ o prioritetnoj zadaći ministarstva te se stoga 'vodi sustavan bilateralni dijalog sa švicarskom stranom, uz istodoban proaktivan angažman prema europskim institucijama radi osiguranja daljnje potpore za žurno rješavanje istog'. Kažu da će napraviti 'sve što je u njihovoj nadležnosti i mogućnosti da se osigura stupanje na snagu ovog Protokola što skorije, a najkasnije do veljače 2017. godine'.

Hrvatski državljani se teško zapošljavaju u Švicarskoj

Hrvatski državljani se trenutno vrlo teško zapošljavaju u Švicarskoj. Problem oko prava na slobodno kretanje hrvatskih radnika u Švicarskoj nastao je nakon što su Švicarci na referendumu 2014. odlučili otežati zapošljavanje građana EU koji žele raditi u Švicarskoj. Suočene s takvim rezultatom referenduma, švicarske vlasti u veljači ove godine odbile su proširiti svoj sporazum s EU o slobodnom kretanju radnika, odnosno, odbile su ga početi primjenjivati i na Hrvate. Europska komisija je stala u obranu Hrvatske i u obranu europskog prava na slobodu kretanja, pa je privremeno suspendirala pregovore o punom sudjelovanju Švicarske u europskim obrazovnim i istraživačkim programima Horizon 2020, vrijednima milijarde eura. Švicarsko Federalno vijeće nakon toga je priopćilo da će Hrvatima izdavati 50 jednogodišnjih i 450 kratkoročnih radnih dozvola. Europska komisija je pozdravila ovaj potez, ali nije ga smatrala dugoročnim rješenjem.

Hrvatskim državljanima u Švicarskoj nije nemoguće dobiti boravišnu ili radnu dozvolu, no kako su uvjeti za njihovo dobivanje izuzetno zahtjevni i složeni, dobija ih vrlo mali broj osoba. Cjelokupan postupak traženja i dobivanja radne dozvole ide isključivo preko poslodavca. No brojni poslodavci taj proces, zbog njegove složenosti i nužnih novčanih izdataka, uglavnom izbjegavaju, ukoliko imaju druga rješenja.