Od 1. studenog Ryanair započeo s naplatom ručne prtljage

Ryanaira

Ryanairovi putnici koji sa sobom u kabinu žele uzeti išta više od male torbe od 01.11. će to morati dodatno platiti, javlja BBC. Najveća europska niskotarifna zrakoplovna kompanija uvela je novu politiku u kojoj ručnu prtljagu tešku do 10 kilograma više se ne može besplatno unijeti u avion.

Točnije, nije besplatna za putnike koji ne plaćaju prioritetno ukrcavanje. Prioritetno ukrcavanje košta 6 eura, a putnici koji nisu izabrali tu opciju, morat će platiti osam eura za dodatni komad ručne prtljage. No, cijena od osam eura raste na deset u slučaju naknadne prijave ručne prtljage, a ako prijavljujete prtljagu tek u zračnoj luci, morat ćete u platiti čak 20 eura, odnosno 25 ako s prtljagom stignete skroz do ukrcaja u avion.

Ipak, Ryanair je promijenio i dimenzije male torbe koju putnici smiju unijeti sa sobom u kabinu te je ona sada nešto veća (40 x 20 x 25 cm). Podsjetimo, kompanija je posljednjih nekoliko mjeseci na šalteru preuzimala male kovčege koje su putnici namjeravali ponijeti u kabinu te ih prebacivala u prostor za prtljagu u trupu zrakoplova.

Ryanair je pojasnio da je to činio jer nema dovoljno mjesta za sve male kovčege u kabini. No, ta je politika "besplatnog primanja do 120 kovčega na ukrcajnim šalterima dovela do kašnjenja od otprilike 25 minuta", tvrde u tvrtki, piše Poslovni dnevnik.