Oboljelih ima i u Hrvatskoj: Opasan virus usmrtio 35 osoba u Srbiji i Grčkoj

Oboljelih ima i u Hrvatskoj: Opasan virus usmrtio 35 osoba u Srbiji i Grčkoj
Virus Zapadnog Nila odnio je šest života u Srbiji prošli tjedan pa se time ukupan broj umrlih u zemlji koja je virusom najpogođenija u Europi povećao na 21, izvjestili su u srijedu zdravstveni službenici.

Ukupno je virusom Zapadnog Nila u Srbiji zaraženo 213 ljudi, od kojih je većina u glavnom gradu Beogradu, objavio je Institut za javno zdravstvo.

Grčka je druga najteže pogođena zemlja s pet smrtnih slučajeva prošlog tjedna. Zbirno je ondje bilo 16 mrtvih, a registriranih bolesnika130.

U Grčkoj je bolest najzastupljenija u područjima oko Atene, poluotoka Peloponeza i Soluna, prenosi grčka novinska agencija ANA-MPA.

Smrtni slučajevi su u regiji zabilježeni još i u Rumunjskoj i na Kosovu, a oboljeli u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj je zaražena jedna žena u Karlovcu koja je kao posljedicu razvila encefalitis, ali je njezino stanje stabilizirano u bolnici još 16. kolovoza.

Virus se vjerojatno proširio dalje, ali je pošto u velikoj većini slučajeva bolest ima blag tijek pacijenti ne traže pomoć liječnika pa se tako niti bolest ne registrira.

Virus prenose komarci, a najopasnije je za vrijeme toplih dana, obično u srpnju i kolovozu kada su komarci u Europi najaktivniji.

Oko 80 posto zaraženih ljudi nema nikakve simptome, a kod ostalih oni nalikuju gripi.

Bolest je potencijalno smrtonosna, obično među starijim pacijentima, ako se pretvori u encefalitis ili meningitis.