Obavještajci napuštaju CIA zbog Trampa

cia
Prema riječima visokog dužnosnika jedne obavještajne agencije, raste broj agenata starijih od 50 godina sa najmanje 20 godina iskustva, kao i sa najmanje pet godina iskustva u inozemstvu, koji su već potpisali ostavke, ali nisu naveli datum.

"Ovdje vlada velika anksioznost zbog Trampovog očiglednog omaložavanja našeg posla i opasnosti s kojima se suočavamo", rekao je jedan agent druge obavještajne službe.

Kako su naveli sadašnji i bivši dužnosnici američke vlade, uobičajeno je da ljudi napadaju CIA, ali nije uobičajeno da to radi predsjednik.

"Mislim da je to recept za katastrofu", rekao je Danijel Bendžamin koji je bio u odjeljenju za borbu protiv terorizma u Bijeloj kući u vrijeme vladavine demokrata.

Tramp je danas optužio političke protivnike - i demokrate i republikance, da su zajedno sastavili neprovjerene tvrdnje koje ga povezuju sa Rusijom i kazao da su taj dokument najvjerojatnije sastavile obavještajne službe, prenosi Rojters.

On je na svom Twitter profilu napisao da su podatke sastavili "ljigavi" politički operativci i iz redova demokrata i iz redova republikanaca, kao i propali špijun, a da je Rusija demantirala da postoji bilo kakav takav dokument.

"Njih su najvjerojatnije sastavile obavještajne agencije, iako su znale da nemaju dokaze i da ih nikada neće imati", napisao je Tramp na Twitteru i dodao da će njegovo osoblje u roku od 90 dana objaviti pun izvještaj o hakiranju.