Obama naredio sankcije protiv Rusa

Obama naredio sankcije protiv Rusa
...što je proruska administracija na Krimu najavila referendum o pripojenju Rusiji. Obama je potpisao odluku u svrhu kažnjavanja Rusa i Ukrajinaca s Krima koji su odgovorni za ruski upad u regiju Krima na jugu Ukrajine, krizu koja je obnovila hladnoratovske napetosti.

Bijela kuća je priopćila da je odluka fleksibilno sredstvo koje će nam omogućiti da sankcioniramo one koji su najizravnije umiješani u destabilizaciju Ukrajine, uključujući vojnu intervenciju na Krimu, i ne isključuje daljnje korake u slučaju pogoršanja situacije. Osim toga, State Department uvodi vizna ograničenja za niz dužnosnika i pojedinaca, što je odraz političke odluke da se uskrate vize odgovornima ili suučesnicima u ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Objava Bijele kuće došla je u vrijeme dok zapadne zemlje pokušavaju postići zajednički odgovor na rusko raspoređivanje snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu.

Oštre sankcije ili diplomatsko posredovanje?!

Čelnici 28 članica okupili su se na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi dogovorili zajednički dogovor na rusko raspoređivanje snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu. Na skupu sudjeluje i premijer Zoran Milanović koji bi trebao razgovarati i s predsjednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom. Bruxelles je spreman Ukrajini pomoći i finacijski. Milijarde eura Ukrajinci će primati do 2020. Ali uz jasan uvjet.

Financijski paket vrijedan 11 milijardi eura bit će isplaćen iz europskog proračuna i drugih financijskih institucija. On uključuje pomoć, ali i reformsku vladu, rekao je Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.

Dio zemalja članica, naročito one s istoka kontintenta, zauzimaju se za oštre sankcije protiv Rusije, dok druge, poput Njemačke, smatraju da je diplomatsko posredovanje najbolji način za rješavanje krize.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se razgovarati o sankcijama protiv Rusije, ali će se kasnije odlučiti o njihovoj eventualnoj primjeni. Ona je rekla da je ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajući da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je članice EU-a da zauzmu jedinstven pristup prema Rusiji. Britanski premijer David Cameron izjavio je da EU s izvanrednog summita treba poslati jasnu poruku ruskoj vladi da je ono što se događa u Ukrajini neprihvatljivo i da stoga moraju uslijediti posljedice. Cameron je istaknuo tri stvari kojima treba težiti - dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački stol, jasno reći da će EU pomoći Ukrajini te poslati Moskvi jasnu poruku.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je da Rusija pokušava ponovno crtati granice iz Drugog svjetskog rata i da Europa to još ne razumije. Osudivši "brutalnu agresiju" Rusije na Ukrajinu, ona je rekla da će nakon Ukrajine uslijediti Moldavija, a nakon nje neka druga zemlja. Ako ovo dopustimo, doći će red na nekog drugog. Nije riječ samo o Ukrajini, riječ je o baltičkoj regiji, rekla je Grybauskaite.

Hrvatski premijer nije dao izjavu po dolasku na sastanak.

Pred čelnicima EU-a više je opcija za koje se mogu odlučiti. Ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak su najavili ciljane mjere ako Rusija ne vrati svoje trupe u vojarne. Na prvom je mjestu pridobiti Rusiju da sudjeluje u naporima za popuštanje napetosti kako bi se spriječio širi sukob. EU bi mogla suspendirati pregovore s Rusijom o viznoj liberalizaciji, koji se vode od 2007. godine. Također postoji mogućnost uvođenja embarga na izvoz oružja u Rusiju.

Za donošenje bilo kakvih mjera potrebna je suglasnost svih članica.

hrt.hr