Obama: Mislili ste da nas je Putin nadmudrio, ali baš i nije tako pametan

Kijev, Rusija, Vladimir Putin, Barack Obama, SAD, jugoslavija, Barack Obama, SAD, Rusija, Vladimir Putin, vruća linija, Francuski predsjednik, Barack Obama, Američki predsjednik, Francois Hollande, EU i Ukrajina, Rusija, Vladimir Putin, Barack Obama, Summit G20, američki Kongres, Rusija, Rusija i Sjedinjene Države, nove sankcije, Vladimir Putin, Barack Obama, EU i Rusija, SAD i Rusija, Vladimir Putin, ISIL, Rusija, SAD i Rusija, povlačenje ruskih snaga, povlačenje, Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio stratešku pogrešku ankesijom Krima i da mu taj potez baš i nije bio tako pametan.

Obama je intervjuu za američki javni radio prije odlaska na odmor na Havaje kritizirao svoje političke protivnike koji su tvrdili da ga je Putin nadigrao.

»Prije tri ili četiri mjeseca svi su u Washingtonu mislili da je Putin genij koji nas je nadmudrio i proširio rusku moć«, rekao je Obama.

»Danas ima ljudi, barem izvan Rusije, koji misle da to što je Putin učinio baš i nije bilo tako pametno«, naglasio je.

Obama je kazao da su sankcije učinile rusku ekonomiju ranjivom na »neizbježne« poremećaje na tržištu nafte, što, kad se dogodi, izaziva velike neprilike.

»Naša velika prednost je ta što imamo dinamičnu, vitalnu ekonomiju, a Rusi nemaju«, kaže Obama. »Oni se oslanjaju na naftu. Mi se oslanjamo na naftu, iPadove, filmove.. nastavite sami«.

Obama je rekao i kako bi slanje američkih vojnika u borbu s Islamskom državom bilo kontraproduktivno. « Ako mi pošaljemo marince da se bore protiv IS-a, onda će se Iračani maknuti. Ako mi napravimo za druge ono što moraju napraviti sami, to neće trajati«.

Hina